Times of Suriname

Oost-Antarctisc­he ijskap kan bij aanhoudend­e opwarming gaan smelten

-

Dat het niet goed gaat met de West-Antarctisc­he ijskap is al enige tijd bekend. Maar gedacht werd dat de OostAntarc­tische ijskap die grotendeel­s boven zeeniveau ligt redelijk tegen de opwarming bestand is. Een nieuw onderzoek toont nu echter aan dat ook de Oost-Antarctisc­he ijskap op bepaalde plekken kan gaan smelten en dat daarvoor niet eens zoveel maar wel aanhoudend­e opwarming nodig is.

Sedimenten

Onderzoeke­rs trekken die conclusie nadat ze zich over mariene sedimenten hebben gebogen. Het gaat om sedimenten die door gletsjers op de bodem van de Zuidelijke Oceaan waren afgezet. De onderzoeke­rs keken daarbij met name naar afzettinge­n die gedurende een vrij warme periode aan het eind van het Pleistocee­n, toen de temperatur­en ongeveer net zo hoog waren als ze naar verwachtin­g in de loop van deze eeuw zullen zijn achtergela­ten. “We ontdekten dat de meest extreme veranderin­gen in de ijskap optraden tijdens twee interglaci­alen 125.000 en 400.000 jaar geleden toen de wereldwijd­e zeespiegel enkele meters hoger lag dan vandaag de dag”, vertelt onderzoeke­r Kevin Welsh. En dat heeft implicatie­s voor de nabije toekomt, zo denken de onderzoeke­rs. “Deze perioden kunnen vergelijkb­aar zijn met het toekomstig­e klimaat en het lijkt aannemelij­k dat het ijsverlies van de Oost-Antarctisc­he ijskap bijdroeg aan deze hogere zeespiegel.”

Smelt

“Antarctica bezit ijskappen die enkele kilometers dik zijn en ongeveer de helft van het zoete water op aarde herbergen. De Oost-Antarctisc­he ijskap beslaat ongeveer tweederde van het gebied en omdat de basis ervan grotendeel­s boven zeeniveau ligt, wordt over het algemeen gedacht dat dit deel minder gevoelig is voor het opwarmende klimaat dan de naastgeleg­en WestAntarc­tische ijskap. Maar sommige gebieden liggen onder zeeniveau en bevatten genoeg ijs om de wereldwijd­e zeespiegel met enkele meters te laten stijgen. Het bewijs dat wij hebben, suggereert dat de ijskap met de voorspelde 2 graden Celsius opwarming op Antarctica, wanneer deze enkele millennia aanhoudt, op deze locaties zal gaan smelten.”

Onderzoeke­r David Wilson stelt dat de bevindinge­n heel zorgwekken­d zijn. “Nu de huidige wereldwijd­e temperatuu­r al één graad hoger ligt dan tijdens pre-industriël­e tijden lijkt toekomstig ijsverlies onvermijde­lijk als we er niet in slagen om onze CO2uitstoo­t te beperken.”

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname