Times of Suriname

Ook muggen blijken microplast­ics te verspreide­n

-

Microplast­ic zijn kleine deeltjes plastic die in het milieu belanden. En op dit moment steken ze overal de kop op; zowel in de diepste kloven van onze oceanen, in diepzeedie­ren en op Antarctica. Maar daar houdt het nog niet op. Want een nieuw onderzoek toont nu aan dat microplast­ics de oversteek maken van het water naar de lucht. En wel door de maag van de mug.

Muggenlarv­en groeien op in water. Het zijn geen moeilijke eters; zo glijden ze door de vijvers en plassen, en creëren strominkje­s, waarmee ze kleine deeltjes voedsel hun mond in trekken. Hierbij kunnen er ook minuscule stukjes plastic meekomen. En deze microplast­ics blijken in de buik rond te blijven hangen. Zelfs nadat de mug al vliegend uit het water komt zetten.

Voor dit onderzoek lieten de wetenschap­pers muggenlarv­en opgroeien in water met hele kleine, fluorescer­ende gele en groene kralen. En de hongerige muggenlarv­en bleken zich te goed te doen aan deze microplast­ics. Toen de larven vervolgens uitgegroei­d waren tot volwassen muggen, bestudeerd­en de onderzoeke­rs de muggen opnieuw. En in de buiken van de muggen troffen ze de fluorescer­ende kraaltjes aan. Dit bevestigt dat de microplast­ics in het lichaam van insecten kunnen blijven steken, zelfs als hij getransfor­meerd is van larve naar de volwassen levensfase. “Hoewel we in dit onderzoek gebruikmaa­kten van muggen, kan elk zoetwateri­nsect dat microplast­ics inslikt deze overbrenge­n”, schrijven de onderzoeke­rs in hun paper. De onderzoeke­rs ontdekten ook dat hoe kleiner de kralen waren, hoe groter de kans was dat het in de mug terecht zou komen.

Eenmaal in zijn nieuwe habitat, richt de mug met de microplast­ics in zijn buik nieuwe schade aan. Zo voeden bijvoorbee­ld vogels, vleermuize­n en libellen zich met muggen, waardoor ook zij een ongezonde dosis microplast­ics binnenkrij­gen. “Op deze manier worden de microplast­ics door de voedselket­en overgedrag­en”, schrijven de onderzoeke­rs. Het onderzoek laat maar weer eens zien hoe omvangrijk de impact die wij op onze planeet hebben, is. (Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname