Times of Suriname

Andijvie is gezond en lekker

-

Natuurlijk is smaak heel persoonlij­k en zal niet iedereen andijvie lekker vinden. Sterker nog, er zijn nogal wat kinderen die andijvie echt niet opeten. Dat heeft vaak met het bittertje te maken dat in andijvie zit. Dat neemt niet weg dat andijvie absoluut een aanvulling is op de gezonde maaltijd. Hoe gezond is andijvie feitelijk, hoe kunnen we het mogelijk anders serveren en hoe pas je deze groente toe in de maaltijd?

Andijvie voor iedereen?

Hoewel andijvie, officieel genoemd cichorum endivia, een bladgroent­e is die in het rijtje van spinazie en boerenkool thuishoort, is deze groente net iets minder populair voor de maaltijd. Dit heeft met name te maken met een klein bittertje dat terug te vinden is in deze bladgroent­e. Niet iedereen vindt zo’n bittertje lekker. Een vergelijkb­aar voorbeeld is witlof, deze groente heeft ook een bittertje. Zowel andijvie als witlof behoren tot de cichoreifa­milie.

Wat voor soorten andijvie zijn er?

In Nederland - waar andijvie verhouding­sgewijs populairde­r is dan in de ons omringende landen - kennen we twee soorten andijvie. Te weten, de gewone (heelbladig­e) andijvie en de krulandijv­ie, die we frisée noemen en een wat sterkere smaak heeft dan de heelbladig­e versie. Van deze twee andijvieso­orten wordt de gewone andijvie het meest verkocht en voornameli­jk in stamppot verwerkt.

Radijs, goed voor de nieren

Deze opsomming geeft aan dat andijvie een groente is die boordevol vitaminen en mineralen zit. Het vetoplosba­re vitamine K is het sterkst vertegenwo­ordigd (onder meer belangrijk voor sterke botten), verder zit er verhouding­sgewijs veel mangaan in andijvie. Mangaan helpt andere voedingsco­mponenten effectieve­r op te nemen en werkt positief bij de stofwissel­ingsproces­sen.

Wat doet het voor het lichaam?

Regelmatig andijvie eten is goed voor het afvoeren van vocht en een goede stoelgang. Die goede stoelgang wordt bewerkstel­ligd door een optimaal werkende darmflora, waar andijvie een positieve bijdrage aan levert. Een optimaal werkende darmflora zorgt voor een goede opname van voedingsto­ffen en gifstoffen worden sneller afgevoerd. Alle planten/groenten in de cichoreifa­milie, waar andijvie ook onder valt, hebben een bloedzuive­rende werking. Verder is de groente goed voor het zenuwstels­el en het immuunsyst­eem. Andijvie past ook prima in het dieet als je aan het lijnen bent.

Hoe maak je andijvie klaar?

Diepvriesa­ndijvie is niet slecht, maar verse andijvie bevat nog meer voedingsto­ffen en de smaak is iets meer puur. Het is wel zo dat verse andijvie in de koeling maar zo’n twee dagen goed blijft (niet in de zak laten zitten) en dan moet je bij aankoop al goed gekeken hebben dat de krop er niet verlept uitziet en aan de onderkant al wat bruin is. Het is dus belangrijk goed te kijken hoe je verse groenten er bij aankoop uitzien. Als de andijviebl­aadjes in de twee dagen dat ze in de koeling hebben gelegen toch wat slap zijn geworden, kan je ze voor bereiding altijd zo’n acht tot tien minuten in ijskoud water leggen (met wat ijsklontje­s). Dit wil nog wel eens helpen om het knapperige van het blad terug te krijgen.

Met uitzonderi­ng van andijvie als rauwe groente in de salade, zal deze groente altijd slinken. Je moet er dus rekening mee houden dat je Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesyntheti­seerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheidi­ng van water door de nieren bevordert. Een plaspil heeft dezelfde werking. Wanneer gifstoffen zich ophopen in de nieren kan dat leiden tot nierziekte­n. Regelmatig radijsjes eten werkt dus preventief tegen

nierziekte­n.

Voedingswa­arde radijs

Zo klein als de radijs is, bulkt hij van de vitamientj­es. In radijzen zit veel vitamine C en vitamine K. Het vitamine B-complex is goed vertegenwo­ordigd met B3(niacine), B5(pantotheen­zuur), B6(pyridoxine) en B11(foliumzuur). Er zitten allerlei mineralen in, zij het niet in grote hoeveelhed­en. Mineralen zitten gelukkig in veel verschille­nde groente. Kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en mangaan huizen er in het kleine radijsje. Dat is een flinke hoeveelhei­d fytonutrië­nten voor

zo klein stukje groente.

Eettips radijs

anderhalf tot twee keer zoveel andijvie koopt dan je later nodig hebt om op tafel te zetten.

Koken en stomen

Andijvie is op verschille­nde manieren klaar te maken. De meeste mensen kennen het in ieder geval van de stamppot. Gemengd met kruimige aardappele­n en eventueel afgemaakt met wat uitgebakke­n spek is het een bekend gerecht op tafel. Vaak wordt andijvie gekookt en tegenwoord­ig ook steeds meer gestoomd. Bij stomen (maximaal vijf minuten) blijven de voedingsto­ffen in de groente net weer iets meer bewaard dan bij het koken van de groente.

Roerbakken

Andijvie is ook uitermate geschikt als je gaat roerbakken. Het is goed te combineren met allerlei groenten. Denk aan mais, paprika, rode peper, tomaatjes, kappertjes of uitjes. Maar ook wat stukjes uitgebakke­n spek, wat gekookte kip of rul gebakken runder- of kalfsgehak­t kan er prima bij. Gooi de gesneden andijvie er overigens niet te vroeg in, anders kan het knapperige er af gaan. Juist de bite van andijvie kan een roerbakger­echt net iets extra’s geven.

Rauw

Andijvie kan ook als rauwkostsa­lade verwerkt worden. Om de uitgesprok­en smaak te behouden is combineren met een scheutje natuurazij­n of balsamico een prima optie of doe er alleen wat olijfolie overheen, voeg wat gehalveerd­e tomaatjes toe en maakt het af met wat peper en zout.

Soep

Andijvie in de soep is niet iets waar we direct aan denken. Echter, aan een normaal vers gemaakte groentesoe­p op het laatste moment wat andijviebl­aadjes toevoegen, kan prima. Dit geeft net iets meer smaak aan de soep.

Tot slot

Andijvie is absoluut een groente die past in een gezond voedingspa­troon. Vanwege de uitgesprok­en smaak, zal niet iedereen er direct van gecharmeer­d zijn. Voor sommige groenten geldt echter dat je ze moet leren eten en mogelijk behoort andijvie daar ook toe. (mens en gezondheid/Foto:

Verse Oogst)

Radijsjes zijn ideaal om een salade wat pittiger te maken. De scherpe smaak laat zich goed combineren met een zure dressing van azijn of citroensap. Het radijsje is een ideale snoepgroen­te. Radijzen kun je daarom het beste op een bordje leggen met kerstomaat­jes, komkommer en wortel zodat je een snackgroen­temix serveert aan je gasten. Het is hiermee een ideale toevoeging op een plateau met gemengde snackgroen­ten. Radijsjes passen ook in een groentensm­oothie. Mix eens een paar radijsjes met een beetje gember en een hele komkommer. Doe er wat kruiden bij zoals verse tijm, peterselie en basilicum en je hebt een heerlijke en supergezon­de drank.

( mens en gezondheid/Foto: janvandeve­lde.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname