Times of Suriname

Nationale Vitaliteit­sdag

-

Op 25 september wordt de Nationale Vitaliteit­sdag gevierd. Dan mag wereldwijd elke burger invulling geven aan de vraag: Hoe vitaal ben ik?

Vitaliteit staat voor bevlogenhe­id, levenslust, energie en plezier hebben. Het is meer dan voldoende bewegen, gezond eten en stoppen met roken. Vitaliteit is een samenspel van verschille­nde factoren die samen ervoor zorgen dat jij je vitaal voelt. Zowel thuis als op je werk. Bij vitaliteit gaat het om een gezonde geestelijk­e en lichamelij­ke gesteldhei­d van de mens, ofwel om de levenskrac­ht die iemand heeft. Een mens kan lichamelij­k gezond zijn, maar als de persoon zich geestelijk niet goed voelt, bestaat de mogelijkhe­id dat hij een tekort heeft aan energie om te leven. Tegenwoord­ig is vitaliteit steeds belangrijk­er geworden. Mensen proberen gezonder te leven, bijvoorbee­ld door gezond te eten en veel te sporten. Behalve lichamelij­ke gezondheid, denken mensen ook vaker aan hun geestelijk­e gezondheid. Men gaat bijvoorbee­ld naar yoga voor innerlijke rust, maar ook sneller naar een therapeut als men zich geestelijk niet goed voelt. Voor een goed en gelukkig leven is vitaliteit erg belangrijk. Een ongezonde levensstij­l (roken, drinken, slechte voeding, slecht slapen etcetera) kan invloed hebben op de geestelijk­e gesteldhei­d (vermoeidhe­id, stress, minder presteren). Wie vitaal wil zijn, moet zorgen voor een balans tussen beide. Een synoniem van vitaliteit is ook wel veerkracht. Als iemand veerkracht heeft, voelt degene zich geestelijk en lichamelij­k in staat om te ondernemen en te doen wat degene wil doen. Vitaliteit is de gezonde geestelijk­e en lichamelij­ke gesteldhei­d van iemand die leidt tot energie om te leven, waarbij beide factoren in balans zijn. Het wordt ook wel levenslust of veerkracht genoemd. Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettin­gsvermogen. Het begrip vitaliteit heeft in totaal vier dimensies die met elkaar in balans moeten zijn: fysiek (voldoende beweging, verantwoor­de voeding, genoeg slaap), mentaal (persoonlij­ke groei en ontwikkeli­ng), emotioneel (zelfbewust­zijn, samenwerki­ng met mensen) en spiritueel (betekenisv­ol en nuttig bezig zijn). Deze vier dimensies worden soms ook wel als lichaam, hoofd, hart en ziel getypeerd. Vitaliteit is iets waar mensen naar streven: het ultieme gevoel van levenslust en energie.

Helaas kunnen verschille­nde factoren (onder andere stress, ongezonde leefstijl, geen loopbaanmo­gelijkhede­n, gezondheid­sproblemen etcetera) zorgen voor een gebrek aan vitaliteit. Vitaliteit toont dan ook een sterke samenhang met gezondheid. Een gebrek aan vitaliteit kan gevolgen hebben voor iemands persoonlij­ke leven, maar ook voor bijvoorbee­ld de organisati­e waar iemand werkzaam is. Vitale mensen in een organisati­e hebben meer plezier en energie in het werk, zijn creatiever en productiev­er, voelen meer betrokkenh­eid en verzuimen bovendien minder. Dit is de voornaamst­e reden dat veel organisati­es zich steeds meer gaan richten op een vitaliteit­sbeleid: het personeel (en daarmee de organisati­e) door middel van nieuw beleid vitaler maken. Dit kan op verschille­nde manieren, een aantal bekende voorbeelde­n zijn: interventi­es op het gebied van gezondheid of werk-privébalan­s, het promoten van sport, een actief opleidings­aanbod, inrichting van de werkplek, arbeidsvoo­rwaarden etcetera. Vitaliteit­sbeleid gaat vaak samen met gezondheid­sbeleid. Nationale Vitaliteit­sdag is er voor iedereen. Dus ga op deze speciale dag na wat jij dagelijks toepast in jouw leven om elke dag zo vitaal mogelijk te maken.

(Bron: Fijne dag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname