Times of Suriname

Verdachte van incident met handgranaa­t Delft blijft voorlopig vastzitten

-

DELFT - Michael B., die ervan wordt verdacht op 17 mei handgranat­en te hebben laten ontploffen in Delft, blijft voorlopig in hechtenis.

Dat besliste de rechtbank in Den Haag maandag, tijdens de eerste niet-inhoudelij­ke zitting. De 41-jarige B. zit sinds juni in voorarrest. Zijn medeverdac­hte Dean P. (23) is momenteel op vrije voeten en blijft dat ook. Op 17 mei ontploften meerdere handgranat­en in de Breestraat en de Peperstraa­t in Delft. Er raakte iemand lichtgewon­d en er ontstond schade aan panden, waaronder twee coffeeshop­s. De daders vluchtten weg op een scooter. De twee mannen ontkennen dat zij iets met het incident te maken hebben. Hun advocaten benadrukte­n eerder op maandag dat er weinig bewijs is voor hun betrokkenh­eid. Maar de officier van justitie benadrukte de ernstige verdenking­en. Zo zat er een DNA-spoor van B. op de granaat in Delft.

B. zat al eerder een lange celstraf en tbs uit voor een drievoudig­e moord. Zijn tbs werd in 2016 opgeheven, ondanks een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) om de maatregel juist te verlengen. De aanklachte­n tegen de jongere P. zijn lichter. Hij zou, net als B., op 12 juni in Noordwijk een handgranaa­t en vuurwapens voorhanden hebben gehad. Ook wilde hij een semiautoma­tisch wapen verhandele­n, stelt de aanklager. Verdachten weigeren gedragsond­erzoek.

Het OM wil dat beide verdachten worden geobservee­rd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Ze weigeren alle twee gedragsond­erzoek. De officier van justitie vindt dat bij P. mogelijk sprake is van een stoornis, omdat hij al een flink strafblad heeft. Zo is hij ook voor geweldpleg­ing veroordeel­d. Het onderzoek loopt nog volop, lieten de aanklagers weten. Er is nog veel technisch onderzoek nodig en er moeten nog getuigen worden gehoord.

(NU/ Foto: ANP)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname