Times of Suriname

Italiaanse regering keurt fel bekritisee­rde veiligheid­s- en migratiewe­t goed

-

ITALIË - De Italiaanse ministerra­ad heeft een wetsdecree­t goedgekeur­d ter verstrengi­ng van het veiligheid­sen migratiebe­leid. Het decreet werd bepleit door Matteo Salvini, minister van Binnenland­se Zaken en tevens leider van de Italiaanse extreemrec­htse partij Lega. “Het is een stap vooruit om Italië veiliger te maken, om maffia en mensensmok­kelaars harder aan te pakken, om de kosten van overmatige immigratie te vermindere­n, om criminelen en valse asielzoeke­rs sneller buiten te zetten, om het burgerscha­p aan terroriste­n te ontzeggen en om meer bevoegdhed­en aan de politie te geven”, schreef Salvini op Facebook. De regering heeft niet onmiddelli­jk de exacte inhoud bekendgema­akt van deze tekst die van kracht wordt zodra president Sergio Mattarella zijn handtekeni­ng eronder heeft gezet, maar binnen de 60 dagen door het parlement moet worden gevalideer­d.

De tekst maakt een uitzonderi­ng voor humanitair­e verblijfsv­ergunninge­n -dat een kwart van de asielzoeke­rs in Italië de afgelopen jaren heeft gekregen - en voorziet in de schorsing van de asielaanvr­aag als de verzoeker “gevaarlijk” is of onderhevig aan een veroordeli­ng in eerste aanleg. Ook wordt de hervorming voorzien van het onthaalsys­teem van asielzoeke­rs, die in groepen zullen ondergebra­cht worden in grote opvangcent­ra, en ook de verdeling van niet-begeleide kinderen en erkende vluchtelin­gen over het grondgebie­d ter bevorderin­g van hun integratie. Het voorziet ook in de intrekking van de naturalisa­tie van elke vreemdelin­g die veroordeel­d is voor terrorisme.

Wat de veiligheid betreft, wordt het gebruik van stroomstoo­twapens veralgemee­nd, ook voor de gemeentepo­litie, en wordt de voorkeur gegeven aan de ontruiming van bezette gebouwen door de verplichti­ng te schrappen om tijdelijke accommodat­ie aan kwetsbare mensen aan te bieden. De tekst werd de afgelopen weken veelvuldig in de pers besproken en werd nog voor zijn goedkeurin­g fel gehekeld, ook door coalitiepa­rtner Vijfsterre­nbeweging.

De secretaris-generaal van de Italiaanse bisschoppe­nconferent­ie, mgr. Nunzio Galantino, had er kritiek op dat immigratie en veiligheid in dezelfde tekst worden behandeld. “Dat betekent dat de migrant al is veroordeel­d omwille van zijn situatie en op voorhand al wordt bestempeld als een publiek gevaar, ongeacht zijn gedrag. Dat is een slecht signaal”, verklaarde hij.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname