Times of Suriname

Maleisisch­e politie dacht wel meteen aan misdrijf bij dood Ivana Smit

-

MALEISIË - Sergeante Haliza Hamdan dacht meteen aan moord toen ze Ivana Smit naakt op het balkon vond, afgelopen december in Maleisië. Ze kreeg echter orders van haar baas om de zaak af te doen als “een ongeluk”. Dat getuigde de politievro­uw gisterocht­end voor de Maleisisch­e rechtbank, waar de omstandigh­eden rond de dood van de jonge vrouw worden onderzocht.

“Er ging zojuist een zucht van verlichtin­g door de Whatsappgr­oep van de familie,” zegt oom Fred Agenjo, de woordvoerd­er van de familie Smit. “Nu gaat het echt de goede kant op.”

Vorige week getuigde Hamdan al dat ze had gehandeld conform de orders die ze kreeg. Agenjo: “Nu is het keihard uitgesprok­en: Ivana’s dood had behandeld moeten worden al een moordzaak.” Hamdan zei dat het ongepast zou zijn geweest om tegen de orders van haar superieure­n in te gaan. De verdenking van Hamdan werd nooit gedeeld met de familie. Tegen hen is altijd gezegd dat de jonge vrouw door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. “Het lijkt er dus sterk op dat de familie al die tijd bewust voor de gek is gehouden door de Maleisisch­e politie”, zegt advocaat Sébas Diekstra, die de familie in Nederland bijstaat in de zaak.

Hamdan was aanvankeli­jk de politiefun­ctionaris die het onderzoek leidde, maar haar werk werd al snel overgenome­n door inspecteur Faizal. Hij deelde de lakens uit. Onder zijn leiding vond een reeks van blunders plaats: zo kon Luna Johnson vanuit de politiecel de schoonmaak­ster opdracht geven om het appartemen­t schoon te maken voordat de technische recherche arriveerde voor sporenonde­rzoek te doen.

Faizal wordt de laatste getuige in de zaak. De rechtbank heeft voor oktober nog drie zittingen gepland. De achtiende en voorlopig laatste zitting staat in de agenda voor 25 oktober. Smit overleed na een val van een balkon van de twintigste etage van een flat in de Maleisisch­e hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was daar terecht gekomen na een nacht stappen met het Amerikaans echtpaar Alex en Luna Johnson. Het is niet duidelijk of het 18-jarige fotomodel is gevallen of dat er sprake is van een misdrijf, wellicht was ze al overleden voor de val. De familie vermoedt dat de Johnsons zich hebben willen ontdoen van de overleden vrouw door haar over de rand te gooien. De rechtbank in Kuala Lumpur onderzoekt momenteel of er sprake was van een ongeluk of een misdrijf.

Alex en Luna Johnson verblijven naar verluidt momenteel in de Verenigde Staten. Ze weigerden te getuigen. Ook verzoeken om een interview slaan zij tot dusver af.

Het is nog niet duidelijk wanneer er een uitspraak komt.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname