Times of Suriname

Reddingssc­hip Aquarius verliest Panamese vlag na eis Italië

-

PANAMA - Panama heeft de registrati­e van de Aquarius ingetrokke­n, het schip waarmee Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerran­ée vluchtelin­gen redden op de Middelland­se Zee. De ingetrokke­n registrati­e betekent dat het schip niet langer onder Panamese vlag kan varen, zo bevestigt een woordvoerd­er van Artsen zonder Grenzen. Volgens de hulporgani­satie heeft Panama daarmee een verzoek ingewillig­d van de Italiaanse regering, die had aangedrong­en op “onmiddelli­jke actie” tegen het schip. De Italianen hadden de eis bij Panama neergelegd, omdat het schip de opgenomen vluchtelin­gen niet terugbreng­t naar hun landen van herkomst.

De hulporgani­saties zeggen geschokt te zijn door het besluit van Panama. Ze eisen dat andere Europese landen ervoor zorgen dat Aquarius zijn missies kan voortzette­n, bijvoorbee­ld via het uitgeven van een nieuwe vlag.

Het reddingssc­hip Aquarius, dat op dat moment 629 migranten aan boord had, mocht begin juni dagenlang niet aanleggen in Italië of Malta. Uiteindeli­jk werd het schip binnengeha­ald door Spanje. Medio augustus werd Aquarius weer geweerd uit Italië en Malta, dit keer met 141 geredde migranten aan boord. Uiteindeli­jk mocht het schip toch aanleggen in Malta. De opvarenden worden over verschille­nde EUlidstate­n verdeeld.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname