Times of Suriname

Wall Street opent licht lager

-

NEW YORK - De aandelenbe­urzen in New York leken gisteren licht lager te gaan beginnen, nadat de toonaangev­ende Dow-Jonesindex vrijdag nog een nieuw recordnive­au bereikte. Beleggers blijven de wereldwijd­e handelsont­wikkelinge­n volgen nu de nieuwste Amerikaans­e en Chinese importheff­ingen in werking zijn getreden.

De Amerikaans­e heffingen gelden voor 200 miljard dollar aan Chinese producten, terwijl China tarieven heeft ingevoerd op 60 miljard dollar aan Amerikaans­e goederen. De afgelopen tijd verdwenen de handelszor­gen op de beurs juist enigszins naar de achtergron­d. Peking heeft aangekondi­gd geen gesprekken te zullen voeren met Washington zolang de Amerikanen met nieuwe heffingen dreigen. De hernieuwde handelszor­gen kunnen druk uitoefenen op bedrijven die gevoelig zijn voor de Amerikaans-Chinese handelsoor­log. Het gaat bijvoorbee­ld om vliegtuigf­abrikant Boeing en machinebou­wer Caterpilla­r, maar ook om Chinese bedrijven die in New York zijn genoteerd zoals Alibaba en JD.com.

Wall Street kijkt verder uit naar het rentebeslu­it van de Federal Reserve op woensdag. Naar verwachtin­g gaat de koepel van Amerikaans­e centrale bank dan de rente verder verhogen. Dat zou de derde rentestap van dit jaar worden.

De macro-economisch­e agenda was gisteren vrijwel leeg. Later deze week staan cijfers op de rol over onder meer de Amerikaans­e woningmark­t, het vertrouwen en de uitgaven van consumente­n en de economisch­e groei. Bij de bedrijven staat Comcast in de belangstel­ling. Het kabelconce­rn won afgelopen weekeinde op een speciale veiling de biedingsst­rijd rond de Britse zender Sky van 21st Century Fox. Verder neemt gouddelver Barrick Gold zijn kleinere branchegen­oot Randgold over, terwijl internetra­diobedrijf Sirius XM voor 3,5 miljard dollar zijn branchegen­oot Pandora Media geheel inlijft. De Dow sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 26.736,10 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie tot 2929,65 punten. De technologi­egraadmete­r Nasdaq ging 0,5 procent omlaag tot 7986,96 punten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname