Times of Suriname

Ripple tart bitcoin als beste cryptomunt

-

VS - De prijs van de digitale munt bitcoin is in enkele dagen richting de grens van $6800 gestegen. Die grens geldt als cruciaal voor een mogelijk verdere waardestij­ging van alle munten. Maar vooral ripple groeit nu snel na een serie nieuwe toepassing­en.

Terwijl bitcoin tussen juli en september met 9% terugging in waarde, een relatief kleine veranderin­g afgezet tegen de zeer volatiele bewegingen afgelopen jaren, verloren in diezelfde periode ripple en ether meer dan 45%. Ripple stak daarna echter af en maakte vanaf zijn diepste punt een koersspron­g van meer 180%. De marktwaard­e ging met $19,8 miljard even boven die van de ether-munt, de nummer twee van de markt. Het bedrijf Ripple meldde op 19 september een overeenkom­st met betaaldien­st PNC Bank te hebben gesloten. Geen kleine vis: de Amerikaans­e top 10bank PNC beheert $380 miljard. De bank gaat RippleNet gebruiken voor zijn overboekin­gen via de blockchain, het nog nooit gekraakt digitale logboek waar transactie­s uniek en volgtijdel­ijk voor iedereen te volgen zijn.

Ook de verdere uitrol van de betaaldien­st xRapid vanuit het bedrijf Ripple in oktober zal een omslag betekenen, verwachten marktvorse­rs. Sinds het eerste gerucht dat half september het licht zag steeg de waarde van ripple stormachti­g. De commerciël­e dienst xRapid maakt betalingen over landsgrenz­en mogelijk. Rond half september lekte ook nieuws uit dat de ondernemin­g Ripple gaat samenwerke­n met Wikipedia en YouTube. Het verdienmod­el is dat makers van ’content’ in ripples, ook wel XRP-tokens, uitbetaald worden. Dat geldt als een volgende stap naar introducti­e van cryptomunt­en in de gewone economie. Bitcoin heeft ondanks de enorme prijsdalin­g sinds eind 2017 nog een marktwaard­e van $115 miljard. De interesse van het grote publiek is echter sterk teruggelop­en, zo blijkt uit onderzoek van marketingb­ureau SemRush. Tot nu toe waren de zoektochte­n op Google een goede graadmeter, maar er is vrijwel geen verband meer tussen de zoekvolume­s naar ‘bitcoin’ en de wisselkoer­s. De waarde van bitcoin zou verder kunnen inzakken nu opnieuw, dit keer voor bijna $1 miljard, van deze munten terug op de markt komt die na een hack van handelspla­tform Mt.Gox waren verdwenen. Mt.Gox beloofde klanten schadeloos te stellen en brengt de munten naar de markt, wat de prijs zou drukken. De prijs wordt ook gedrukt omdat steun van grote beleggings­fondsen, via de markt van indexvolge­rs of exchange traded funds op een van de digitale munten, uitblijft. De Amerikaans­e beurstoezi­chthouder Securities and Exchange Commission (SEC) houdt een oordeel over de eerste tracker op bitcoins af. Tot die toestemmin­g komt, blijven in ieder geval institutio­nele aan de zijkant, is de verwachtin­g

Op andere vlakken is de markt in beroering. David Chaum, die zijn eigen digitale muntsoftwa­re ontwierp tien jaar voordat bitcoin op de markt kwam, claimt een nieuw platform te hebben gebouwd waarmee bitcoin nu bijna net zo snel als fysiek geld kan worden verhandeld. De markt van bitcoin is overigens steeds meer in handen gekomen van een kleine groep van gebruikers. Volgens marktonder­zoeksburea­u Diar is meer dan de helft van deze munt in bezit van enkele partijen gekomen.

Rond 42% daarvan heeft vervolgens nooit meer munten ge- of verkocht. Ongeveer 1% van de digitale portemonne­es waarin de bitcoins zijn opgeslagen heeft voor $100 miljard in bezit. Volgens berekening­en van Sonny Sing, het hoofd marketing van Bitpay, de oudste cryptomunt­enfirma, zal bitcoin zich sneller gaan herstellen, maar blijven andere munten achter en zullen die nooit meer hun oude piekmoment bereiken. Een drijfveer vormen bedrijven zoals vermogensb­eheerders BlackRock en Fidelity, die bitoinprod­ucten ontwikkele­n en andere munten laten schieten.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname