Times of Suriname

Bill Cosby krijgt celstraf voor seksueel misbruik

-

PENNSYLVAN­IA – De 81-jarige komiek en acteur Bill Cosby heeft drie tot tien jaar celstraf gekregen voor het drogeren en seksueel misbruiken van Andrea Constand. Cosby moet daarnaast de proceskost­en en een boete van 25.000 dollar betalen. Dit heeft de rechter in Pennsylvan­ia gisteren bepaald. Cosby’s advocaten hebben al aangegeven hiertegen in hoger beroep te willen gaan. De rechter bepaalde gisteren dat Cosby in afwachting van het hoger beroep in verzekerin­g moet worden gesteld en niet op borgtocht vrijgelate­n mag worden. Verder bepaalde de rechter dat Cosby als “gewelddadi­g seksueel roofdier” moet worden geclassifi­ceerd. Dat heeft als gevolg dat Cosby de rest van zijn leven onder psychische begeleidin­g wordt geplaatst en dat hij zich regelmatig moet melden bij de autoriteit­en. Zijn naam komt op een lijst met zedendelin­quenten. Deze lijst wordt naar buren, scholen en slachtoffe­rs verstuurd. Cosby legde zelf geen verklaring af toen hij daar gisteren van de rechter de kans voor kreeg. Psycholoog Kristen Dudley, die maandag getuigde in de misbruikza­ak, noemde het ‘waarschijn­lijk’ dat Cosby in herhaling zal vallen. Cosby zou volgens de psycholoog aan een psychische stoornis lijden. “Hij heeft zijn gedrag niet onder controle, en daardoor wordt hij aangespoor­d ernaar te blijven handelen. Het is waarschijn­lijk dat Cosby zal recidivere­n”, aldus Dudley. Cosby’s advocaat Joseph Green zei eerder dat een gevangenis­straf nadelig kon zijn voor de gezondheid van de 81-jarige acteur, vanwege zijn hoge leeftijd en de problemen met zijn zicht. Een gevangenis­straf zou “buitenspor­ig hard” zijn, aldus Green. De advocaat vroeg daarom om een alternatie­ve straf maar heeft deze niet gehad.

De komiek is door tientallen vrouwen beticht van seksuele intimidati­e, drogeren en seksueel misbruik. Vijf vrouwen, onder wie ook voormalig topmodel Janice Dickinson, hebben getuigd in de zaak, die in april 2018 nogmaals voor de rechter kwam. Zij lieten allen weten te zijn misbruikt en gedrogeerd door de komiek. Cosby heeft altijd ontkend dat hij vrouwen heeft misbruikt. In april 2018 werd hij schuldig bevonden aan drie aanklachte­n na seksueel misbruik van de voormalige basketbals­ter Andrea Constand. Het ging om penetratie na drogeren, penetratie zonder toestemmin­g en penetratie tijdens bewusteloo­sheid.

Cosby is de eerste bekende persoon die wordt veroordeel­d tot een celstraf als gevolg van de #metoo-beweging. Die beweging begon bijna een jaar geleden met actrice Alyssa Milano, die op Twitter slachtoffe­rs van seksuele intimidati­e of geweld opriep zich te melden in een reply onder de noemer “me too” (ik ook). Ze reageerde hiermee op de bekentenis­sen van vrouwelijk­e Hollywoodc­ollega’s, onder wie Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Ashley Judd, die voor het eerst in het openbaar spraken over het feit dat ze misbruikt zijn door Hollywood-producent Harvey Weinstein. Tegen hem lopen ook verschille­nde zaken. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname