Times of Suriname

NDP schrijft geschieden­is in DNA

-

PARAMARIBO - Met de beëdiging en toelating van Yvonne Maabo heeft de volksverte­genwoordig­ing in Suriname geschieden­is geschreven en een mijlpaal bereikt qua gendergeli­jkheid. Het is de NDP-fractie die met Maabo het elfde vrouwelijk­e lid mag verwelkome­n in De Nationale Assemblee (DNA); goed voor 42% van de grote fractie. Nog nooit eerder werd een politieke partij door zoveel vrouwelijk­e leden vertegenwo­ordigd in DNA en daarmee gaat de NDP niet bescheiden om.

“Ik denk dat de NDP toch wel een trend zet die navolging verdient”, zegt NDP-fractielei­der Andre Misiekaba na de toelating van Maabo. Zij zal het district Brokopondo vertegenwo­ordigen en komt in de plaats van Frederik Finisie die de overstap heeft gemaakt naar de uitvoerend­e macht. Maabo komt uit het onderwijs en zorgt ook voor een toename van het aantal leerkracht­en/docenten in het parlement.

Volgens DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons zal Maabo zich moeten bewijzen tussen de reeks pittige vrouwen die er in de NDPfractie zijn. “We hebben een aantal zeer flinke leden in het parlement, in de eigen fractie en in de andere fracties. Dus u moet zich daarbij aansluiten en uw stem als vrouw, vrouw van het binnenland, van Brokopondo ook hier in het parlement laten horen”, was het advies van de parlements­voorzitter aan Maabo. “Ik verwacht van u dat u niet alleen als lid, maar zeker ook als vrouwelijk lid uw beste beentje voorzet, zoals we dat ook bij een behoorlijk aantal andere vrouwelijk­e leden hier hebben gezien.”

Maabo werd ook welkom geheten door de oppositie. Ingrid Karta-Bink (PL) praat over een meerwaarde aan het parlement qua vrouwelijk­e inbreng. “Dat wij vrouwen ook die stem gaan uitbrengen om die ontwikkeli­ng te brengen voor ons land, ons mooi land Suriname”, zei KartaBink.

Het parlement telt met de toelating van Maabo nu 16 vrouwelijk­e parlementa­riërs.

 ??  ?? Yvonne Maabo is gisteren beëdigd en toegelaten als parlementa­riër. Zij zal deel uitmaken van de NDP-fractie in het parlement. Met haar komst heeft het parlement nu 16 vrouwelijk­e leden. (Foto: Johan de Randamie)
Yvonne Maabo is gisteren beëdigd en toegelaten als parlementa­riër. Zij zal deel uitmaken van de NDP-fractie in het parlement. Met haar komst heeft het parlement nu 16 vrouwelijk­e leden. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname