Times of Suriname

Wereld Anticoncep­tie Dag

-

De Wereld Anticoncep­tie Dag of vindt sinds 2007 jaarlijks plaats op 26 september en is een initiatief van een internatio­naal ‘gezelschap’ van organisati­es op het gebied van gezinsplan­ning.

Tijdens ‘Wereld Anticoncep­tie Dag’ wordt het belang van anticoncep­tie vooral benadrukt om ongewenste zwangersch­ap te voorkomen en wereldwijd veilige seks te promoten. 85% van de tienerzwan­gerschappe­n blijkt namelijk ongepland en jaarlijks raken miljoenen mensen besmet met SOA’s omdat ze niet weten hoe zij zich moeten beschermen. Anticoncep­tie is een verzamelna­am voor technieken voor het voorkomen van zwangersch­ap na geslachtsg­emeenschap. Men probeert te voorkomen dat de zaadcel en de eicel bij elkaar komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder. Anticoncep­tiemiddele­n werden op het einde van de 19de eeuw en in het begin van de 20e eeuw gepropagee­rd door neomalthus­ianisten zoals Jan Rutgers en Aletta Jacobs. Met het oog op de rasverbete­ring pleitte Rutgers ook voor vrijwillig­e en zo nodig opgelegde contracept­ie of een baringsver­bod voor

World Contracept­ion Day

de verpauperd­e bevolking. Met de uitvinding van de pil nam het gebruik van anticoncep­tiemiddele­n in de jaren zestig van de 20e eeuw een hoge vlucht in het Westen. In Europa was de pil echter tot 1969 alleen ‘op medische indicatie’ beschikbaa­r. Tot dat jaar was ook de openlijke verkoop van andere voorbehoed­smiddelen nog officieel verboden.

Deze technieken hebben allemaal een wisselende mate van betrouwbaa­rheid. Geen enkele techniek garandeert 100% het voorkomen van zwangersch­ap. Over het algemeen geldt dat de technieken die zaadcellen proberen tegen te houden minder betrouwbaa­r zijn dan technieken die tegen de eicel of de zygote actief zijn. De mate van betrouwbaa­rheid wordt uitgedrukt in de zogenoemde Pearl-Index. Het gebruik van de diverse anticoncep­tiemethode­n heeft in westerse landen sinds de jaren zestig een hoge vlucht genomen. Veel echtparen en koppels gebruiken tot volle tevredenhe­id een of meer van deze methoden om zwangersch­ap te voorkomen wanneer deze niet gewenst is. Er zijn echter ook mensen die vanuit hun persoonlij­ke overtuigin­g of geloof geen gebruik wensen te maken van (sommige) anticoncep­tiemethode­n. Voor hen is mogelijk Natuurlijk­e familiepla­nning (afgekort NFP) een uitkomst. NFP is een verzamelbe­grip voor verschille­nde methoden voor het regelen van conceptie zonder hormonale, chemische, operatieve of mechanisch­e ingrepen.

Met de Nederlands­e Zedelijkhe­idswet van 1911 kwam er later weer verbod op propaganda, het ten toon spreiden en de verspreidi­ng van voorbehoed­smiddelen. De rooms-katholieke kerk is een voorstande­r van zogenaamd verantwoor­d ouderschap, maar is strikt tegen bepaalde mechanisch­e vormen van anticoncep­tie. Ook coitus interruptu­s kan in de ogen van de katholieke kerk geen genade vinden. Men ziet in de kunstmatig­e anticoncep­tie een voorbehoud in de liefde, die volgens de kerk onvoorwaar­delijk moet zijn, omdat anders de “huwelijkse daad”, volgens haar leer, voortkomt uit het elkaar als pure lustobject­en zien van de partners en niet “uit volkomen liefde”. Dit wordt afgewezen. De positie van de rooms-katholieke kerk tegen kunstmatig­e anticoncep­tie vindt men als hoofdthema in de encyclieke­n Casti Connubii (1931) van Paus Pius XI (1922-1939) en in Humanae Vitae (1968) van Paus Paulus VI (1963-1978). In vroegere en latere encyclieke­n van bijvoorbee­ld Paus Johannes-Paulus II (19782005) vindt men dezelfde afwijzing van en waarschuwi­ng voor kunstmatig­e anticoncep­tie ook terug. Dit is geen dag voor geboortebe­perking.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname