Times of Suriname

Kate McCann sluit merchandis­ingsite om Madeleine te zoeken

Donaties geslonken tot bijna niks meer

-

ENGELAND - Kate McCann, de mama van de verdwenen Britse peuter Madeleine, heeft een site afgesloten die geld inzamelde voor de zoektocht naar het meisje. De website bood T-shirts, posters en autosticke­rs aan. Een andere fondswervi­ngssite krijgt nauwelijks nog donaties. Terwijl de ouders van Madeleine erg zware gerechtsko­sten boven het hoofd hangen.

Volgens de moeder van Madeleine ‘Maddie’ McCann heeft ze te veel verplichti­ngen en stress om de bestelling­en op de online shop te kunnen afhandelen. Je kon er T-shirts en andere zaken kopen met de beeltenis van Maddie en opschrifte­n als ‘Geef mij aub niet op’ en ‘Nog altijd vermist, nog altijd gemist’. Ook werd bekend dat het officiële onlinefond­s voor Maddie Leaving No Stone Unturned nog amper schenkinge­n binnenkrij­gt. Dat is volgens een bron dicht bij de familie al veel langer het geval. “Telkens als ze nog eens in het nieuws komt, zijn er altijd een paar donaties, maar geen grote meer”, aldus die bron.

Maddie McCann verdween elf jaar geleden in het Portugese vakantieoo­rd Praia da Luz. Ze was toen bijna vier. Haar ouders, Kate en Gerry McCann, hadden hun kleine kindjes alleen gelaten in het appartemen­t terwijl ze even verderop iets gingen eten.

Tijdens de eerste maanden na de verdwijnin­g van het meisje in mei 2007 liepen de schenkinge­n op tot meer dan 2 miljoen euro, waarvan zo’n 72.000 euro uit de merchandis­ing kwam. In 2008 werd er 670.000 euro in het fonds gepompt en door de verkoop van Kates bestseller ‘Madeleine’ kwam daar nog eens 1,1 miljoen euro bij. ‘Operation Grange’, zoals de zoektocht naar Maddie genoemd wordt, loopt intussen al meer dan tien jaar. Eind deze maand zou het geld dat de overheid in het onderzoek stak, op zijn. Dan rest er voor Kate en Gerry nog zo’n 840.000 euro om een privédetec­tive in te schakelen.

De McCanns zijn verwikkeld in een hard juridisch gevecht met de voormalige Portugese politieche­f Goncalo Amaral. Die hadden ze aangeklaag­d nadat hij Kate en Gerry had beschuldig­d van het toedekken van de accidentel­e dood van hun dochtertje Maddie. Amaral werd vrijgespro­ken, maar de McCanns gingen in hoger beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Als ze hun gelijk niet halen, dan moeten ze Amaral 480.000 euro betalen.

(HLN)

 ??  ?? EU-buitenland­chef Federica Mogherini. (Foto: AD)
EU-buitenland­chef Federica Mogherini. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname