Times of Suriname

Parlement stemt Zweedse premier Löfven weg

-

ZWEDEN - Het Zweedse parlement heeft de sociaaldem­ocratische premier Stefan Löfven weggestemd. De 61-jarige Löfven is bijna vier jaar eerste minister geweest.

Zijn linkse ‘rood-groene’ partijenco­alitie heeft begin deze maand bij verkiezing­en 144 van de 349 zetels in het parlement behaald en in de vertrouwen­sstemming van dinsdag verwierf hij onvoldoend­e steun.

Hij blijft evenwel demissiona­ir premier zo lang de politieke partijen er in hun onderhande­lingen nog niet in zijn geslaagd een regeringsc­oalitie te vormen. Löfven zei dat hij wel mogelijkhe­den ziet om aan te blijven. Volgens hem kan er een coalitie worden gevormd over de scheidslij­nen heen. Vermoedeli­jk doelt hij op partijen die samen een conservati­eve en liberale alliantie vormen.

De rechts-populistis­che Zweden Democraten (SD) behaalde in de stembusgan­g een grote winst met 62 zetels. De SD stemde ook tegen Löfven. Het is niet duidelijk of de alliantie voldoende steun voor een kandidaat-premier kan krijgen. De alliantie onder leiding van Ulf Kristersso­n van de partij de Gematigden, behaalde 143 zetels. De uit in totaal vier partijen bestaande alliantie stemde dinsdag tegen Löfven, maar zal volgens Kristersso­n geen overeenkom­st sluiten met de SD.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De Duitse kardinaal Reinhard Marx. (Foto: TPO)
De Duitse kardinaal Reinhard Marx. (Foto: TPO)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname