Times of Suriname

België vraagt buurlanden om hulp vanwege mogelijk stroomteko­rt

-

BELGIË - België vraagt omringende landen om te hulp te schieten als er dit najaar een tekort aan elektricit­eit ontstaat.

Doordat in november maar één van de zeven Belgische kernreacto­ren actief is, moeten bepaalde gebieden mogelijk korte periodes van het stroomnet worden gehaald. De Belgische minister van Energie, Marie-Christine Marghem, zei op een persconfer­entie dat ze contact opneemt met haar ambtgenote­n in Nederland, Frankrijk en Duitsland, om te vragen of ze in geval van nood extra capaciteit hebben.

ENGIE Electrabel, de eigenaar van de twee kerncentra­les in Doel en Tihange, meldde vrijdag dat enkele reactoren langer stil blijven liggen, omdat het herstellen van betonrot in bunkers veel langer duurt dan gedacht. Dat zou kunnen betekenen dat er in november een stroomteko­rt ontstaat.

Marghem opperde onder meer dat een inactieve gascentral­e in Vilvoorde het probleem zou kunnen opvangen. “We hebben nog een paar weken om oplossinge­n te vinden.”

De bewindsvro­uw bekritisee­rde het energiebed­rijf, omdat het concern volgens haar te laat heeft gecommunic­eerd over de betonprobl­emen. ENGIE Electrabel is volgens haar dan ook verantwoor­delijk voor een eventueel elektricit­eitstekort. De minister onderzoekt of ze daar juridische stappen aan zal verbinden.

(NU)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Twee Belgische kernreacto­ren.(Foto: NU)
Twee Belgische kernreacto­ren.(Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname