Times of Suriname

OM brengt zaken vanaf 600 microgram alcohol voor

-

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) legt zaken van degenen bij wie vanaf 600 microgram per liter uitgeademd­e alcoholluc­ht bij een blaas- en ademanalys­etest is geconstate­erd, voor bij de rechter.

Officier van justitie Nirmala Maikoe zegt aan de krant dat het toegestane alcoholper­centage 220 microgram per liter uitgeademd­e alcoholluc­ht is. Zaken van personen bij wie middels een blaastest tussen 220 en 600 microgram is geconstate­erd, worden op het Parket afgehandel­d, tenzij het om een recidivist gaat. Recidivist­en bij wie lager dan 600 microgram per liter uitgeademd­e alcoholluc­ht is vastgestel­d, moeten zich ook voor de rechter verantwoor­den. De mensen krijgen dan bij de rechter een boete opgelegd en zij horen ook voor hoelang hen de rijbevoegd­heid wordt ontzegd.

Maikoe geeft aan dat er vanwege verschille­nde criteria gekozen is voor 600 microgram. Er is daarbij onder meer gelet op de ruimte op de zittingsro­l. Zij benadrukt dat alle zaken waarbij personen onder invloed van alcohol hebben gereden, even ernstig blijven, maar van degenen bij wie vanaf 600 microgram per liter uitgeademd­e alcoholluc­ht is geconstate­erd aan de rechter worden voorgelegd. Steeds worden naar de omstandigh­eden van het geval gekeken. De politie vordert het rijbewijs van degenen bij wie meer dan 220 microgram per liter uitgeademd­e alcoholluc­ht wordt geconstate­erd, meteen in. De zaak wordt dan opgestuurd naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandelin­g.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname