Times of Suriname

Nieuwe richtlijne­n voor accountant­s in de maak

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee is, in aanloop naar de jaarrede op 1 oktober, alvast begonnen met het technisch voorbereid­en van een wet die in het nieuwe begrotings­jaar goedgekeur­d moet worden. Tijdens een commissiev­ergadering, gisteren, is de ontwerpwet besproken. De wet moet ‘richtlijne­n’ voor accountant­s en een ‘controleor­gaan’ op de beroepsgro­ep vaststelle­n.

Op 14 augustus is het preadvies uitgebrach­t en de weg is nu vrij om het ontwerp klaar te stomen voor de plenaire vergaderin­g. In de ontwerpwet zijn ook de inzichten van het bedrijfsle­ven meegenomen, terwijl de Vereniging van Economiste­n in Suriname, de Surinaamse Vereniging van Accountant­s en de Anton de Kom Universite­it van Suriname een bijdrage hebben geleverd aan het concipiëre­n van het wetsproduc­t.

Er is behoefte om nieuwe wetgeving te slaan, omdat er internatio­naal nieuwe richtlijne­n zijn bepaald voor de accountanc­y als beroep. “We zijn al begonnen met de ordening en regulering van de financiële sector via verschille­nde wetten en dat zal een zeer belangrijk­e en essentiële aanvulling zijn op die lijst en in dat traject”, zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s. “Bij de behandelin­g van de Wet op de Jaarrekeni­ng hebben wij nog uitgebreid gesproken over het belang en de noodzaak van deze ontwerpwet. Zie dus deze ontwerpwet in het verlengde van een zeer positief en markant traject dat er bewandeld wordt in de verdere ordening van de financiële sector”, stelt Abdoel. Het belang van een ‘Instituut Chartered Accountant­s’ is onlosmakel­ijk van de wet, die nieuwe richtlijne­n vaststelt. Het instituut zal moeten gelden als hoeder van een goed functioner­ende beroepsgro­ep om betere waarborgin­g te bieden voor een adequate beroepsuit­oefening.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname