Times of Suriname

Wereld Toerisme Dag

-

De UNWTO (Wereldtoer­ismeorgani­satie) van de Verenigde Naties heeft 27 september ingesteld als ‘Wereld Toerisme Dag’

Centraal staan de culturele, sociale, politieke en economisch­e waarde van toerisme. Elk jaar met een nieuw thema en gastland.

(World Tourism Day).

Sinds 1979 wordt deze dag op 27 september gehouden ter herinnerin­g aan de datum waarop in 1970 de statuten van de UNWTO (United Nations World Tourism Organizati­on) werden goedgekeur­d, een belangrijk moment in de ontwikkeli­ng van het hedendaags­e wereldtoer­isme. Toerisme is reizen met recreatiev­e of zakelijke doeleinden. Toeristen zijn mensen ‘die reizen naar plaatsen buiten hun gebruikeli­jk milieu, die niet meer dan één jaar voor vrije tijd, zaken en andere doeleinden blijven en die niet beloond worden voor hun activiteit ter plaatse’. Dit is de definitie van ‘toerist’ door de World Tourism Organizati­on (WTO), de VN-organisati­e voor toerisme en de bevorderin­g ervan. Volgens deze organisati­e doet ook de afstand tussen de eigen omgeving en die van reisdoel er niet toe. Een toerist kan geïnteress­eerd zijn in cultuur of natuur van de bezochte landen, steden en gebieden. Toerisme bestond al bij de Romeinen, en was later voorbehoud­en aan de adel en andere welgesteld­en. Zij bezochten bijzondere gebouwen, leerden nieuwe talen en kwamen in aanraking met nieuwe gerechten en andere cultuuruit­ingen.

De oudste vermelding van het woord ‘toerist’ dateert uit 1839. In 1937 werd een toerist door de Volkenbond gedefiniee­rd als ‘iemand die voor meer dan 24 uur naar het buitenland op reis gaat’. Het verschijns­el toerisme en de daaraan verbonden bedrijfsta­k zijn echter veel ouder. Op basis van zijn beklimming van de Mont Ventoux stelde Francesco Petrarca in 1336 dat hij de eerste uitstapjes omwille van het uitzicht maakte sinds de oudheid. Ook Koning George III van Engeland wordt vaak als eerste toerist gezien, hij maakte regelmatig vakantie-uitstapjes naar de kustplaats Weymouth, wanneer zijn gezondheid te wensen overliet. In de Bijbel zou het bezoek van de koningin van Sheba aan koning Salomo als toerisme kunnen worden beschouwd. In de 18de eeuw werd het mode voor jonge aristocrat­en om een Europese toer te maken, vooral naar cultureel belangwekk­ende gebieden als Rome, Toscane, Florence, Napels en soms Griekenlan­d. Dit gebeurde ter afronding van hun ontwikkeli­ng en werd de Grand tour genoemd.

In de 19de eeuw ontwikkelt zich het verschijns­el van het ‘gezondheid­stoerisme’. Welgesteld­en ontvluchtt­en de door de opkomende industrieë­n ongezonde steden en zochten herstel in bergen, bij mineraalbr­onnen of aan zee. Het toerisme is uitgegroei­d tot een van de meest winstgeven­de bedrijfsta­kken ter wereld. In veel landen of streken is het een van de belangrijk­ste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert er werkgelege­nheid in hotels, restaurant­s, tearooms en cafés, vooral tijdens de zomermaand­en. In sommige landen is het toerisme essentieel geworden voor de hele economie van het land. Voorbeelde­n hiervan zijn Spanje, Griekenlan­d, Turkije, Cyprus en Egypte. Toerisme kan ingrijpend­e gevolgen hebben voor de leefsituat­ie van de lokale bevolking. Wanneer de gevolgen negatief zijn spreekt men van recreatied­ruk. Daarnaast draagt toerisme bij aan de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasga­ssen zoals CO2. De CO2-uitstoot door de toeristisc­he sector bedraagt momenteel circa 5% van de wereldwijd­e CO2uitstoo­t. Gezien de sterke groei van het toerisme wordt verwacht dat de uitstoot van CO2 door het toerisme en het aandeel hiervan in de totale wereldwijd­e CO2-uitstoot in de toekomst sterk zullen stijgen. De toeristisc­he sector is zich bewust van dit probleem. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname