Times of Suriname

Heksenjach­t op tientallen mensen na asociale grappen spoordrama Oss

-

OSS - Op social media is een heksenjach­t gaande op tientallen mensen die grappen plaatsen over de slachtoffe­rtjes van het spoorongel­uk in Oss. Sommigen van hen voelen zich zo bedreigd dat ze hun account verwijdere­n. De politie roept de ‘jagers’ op om niet voor eigen rechter te spelen.

Dat laatste gebeurt al op grote schaal. Er zijn al zeker tien pagina’s op Facebook waarop massaal persoonsge­gevens, foto’s en namen van werkgevers worden gedeeld. Honderden mensen doen hier aan mee. Sommigen van hen gaan nog verder en nemen op eigen initiatief contact op met de werkgevers van de daders met als doel hen te laten ontslaan, zo blijkt uit een rondgang van deze krant. De kwetsende reacties, die vooral over de slachtoffe­rtjes gaan, zijn ook onder de ogen van politiewoo­rdvoerder Manon van der Heijden gekomen. Volgens haar denken veel socialmedi­agebruiker­s dat ze op Facebook of Twitter ‘veilig kunnen reageren’ en zomaar ‘alles kunnen en mogen zeggen’.

“De toon waarmee dit gebeurt, wordt ook steeds harder”, zegt Van der Heijden. Ze roept iedereen op ‘na te denken wat je als reactie post op social media’. De Helmondse kickbokska­mpioen Nieky Holzken beseft dat zijn bericht over de grappenmak­ers veel mensen bereikt, maar: ,,Ik zou het zo weer doen’’, zegt Holzken. De kickbokser besloot de ‘daders’ ter verantwoor­ding te roepen: “Zieke mensen op de wereld, maar hopen dat ze zelf zoiets niet meemaken”, schreef hij bij foto’s. (AD)

 ??  ?? De bloemenzee bij de spoorwegov­ergang aan de Braakstraa­t in Oss, waar vier kinderen omkwamen bij een ongeluk tussen een trein en een elektrisch­e bakfiets. (Foto: ANP)
De bloemenzee bij de spoorwegov­ergang aan de Braakstraa­t in Oss, waar vier kinderen omkwamen bij een ongeluk tussen een trein en een elektrisch­e bakfiets. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname