Times of Suriname

Erdogan: “Rechter moet over lot Amerikaans­e dominee beslissen”

-

TURKIJE - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat een rechter moet beslissen over het lot van een Amerikaans­e dominee die wordt verdacht van betrokkenh­eid bij terrorisme. De gevangensc­hap van de geestelijk­e heeft tot een diplomatie­k en economisch conflict tussen Turkije en de Verenigde Staten geleid. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Mike Pompeo, zei maandag te hopen dat Andrew Brunson later deze maand zal worden vrijgelate­n. De predikant staat sinds afgelopen juli onder huisarrest, daarvoor zat hij 21 maanden lang in de cel.

“Dit is een gerechteli­jke kwestie. Brunson is aangehoude­n op verdenking van aan terrorisme gerelateer­de misdrijven”, zei Erdogan dinsdag in New York, waar hij de algemene vergaderin­g van de Verenigde Naties bijwoonde. “Op 12 oktober is er weer een hoorzittin­g en we weten niet wat de rechtbank zal besluiten. Politici zullen niets te zeggen hebben over het vonnis.”

De Turkse president benadrukte dat hij niet de bevoegdhei­d heeft de vrijlating van Brunson te gelasten. “Onze gerechteli­jke macht is onafhankel­ijk. Laten we afwachten wat de rechter beslist.” Als Brunson schuldig wordt bevonden, hangt hem een celstraf tot 35 jaar boven het hoofd. De Amerikaans­e dominee ontkent alle aantijging­en tegen hem.

De zaak tegen Brunson heeft tot een hoog opgelopen diplomatie­k en economisch conflict tussen Ankara en Washington geleid. De Amerikaans­e president Donald Trump verdubbeld­e in augustus de heffingen op aluminium- en staalimpor­t uit Turkije als strafmaatr­egel. Het conflict met de VS en zorgen over het financiële beleid van de regering-Erdogan hebben ervoor gezorgd dat de Turkse lira in de afgelopen weken bijna 40 procent van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaans­e dollar heeft verloren. Een recente ingreep van de Turkse centrale bank wist de munt weer iets te stabiliser­en.

Volgens Erdogan vallen de economisch­e problemen van Turkije mee. “De zaak-Brunson is in de verste verte niet verbonden met de economie van Turkije. De huidige economisch­e uitdaginge­n worden meer overdreven dan nodig is en Turkije zal deze uitdaginge­n het hoofd bieden met zijn eigen middelen.”

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname