Times of Suriname

Rusland verhoogt pensioenle­eftijd definitief met vijf jaar Deense duikbootma­ker Madsen krijgt ook in hoger beroep levenslang

-

RUSLAND - Het Russische parlement heeft de aanpassing in de pensioenhe­rvorming goedgekeur­d. President Vladimir Poetin besloot tot een tegemoetko­ming na de grootschal­ige protesten tegen de verhoging van de pensioenge­rechtigde leeftijd.

“We hebben daarover overeenste­mming bereikt”, zei Doema-voorzitter Vyacheslav Volodin gisteren.

Door het akkoord gaat de pensioenle­eftijd voor zowel mannen als vrouwen met vijf jaar omhoog. Aanvankeli­jk was het de bedoeling vrouwen acht jaar langer te laten doorwerken. Ze kunnen nu op hun zestigste van hun oude dag gaan genieten. Mannen moeten door tot ze 65 zijn.

De regering achtte langer doorwerken onvermijde­lijk om de oudedagsvo­orziening betaalbaar te houden. Het plan kreeg over de partijgren­zen heen hevige kritiek en leidde nationaal tot massale demonstrat­ies. De popularite­it van Poetin daalde flink. De levensverw­achting van de Russische man is gemiddeld 66 jaar. Velen vrezen dat ze hun pensioen nooit zullen halen, zeker in de arme regio’s.

(NU) DENEMARKEN - De Deense uitvinder en duikbootma­ker Peter Madsen heeft gisteren ook in hoger beroep levenslang gekregen voor de moord op de Zweedse journalist Kim Wall in 2017. Madsen maakte bezwaar tegen de ongespecif­iceerde lengte van zijn straf. De uitspraak van het gerechtsho­f in Kopenhagen zou eigenlijk op 14 september plaatsvind­en, maar werd twee weken uitgesteld toen een jurylid onwel werd tijdens de hoorzittin­g.

Een levenslang­e gevangenis­straf bedraagt in Denemarken gemiddeld zestien jaar, maar de straf kan in principe eindeloos worden verlengd door het ministerie van Justitie. Na minimaal twaalf jaar kan de veroordeel­de een eerste verzoek voor een pardon indienen.

Madsen (47) spande de beroepszaa­k aan omdat hij een straf met een vooraf vastgestel­de lengte wil. De uitvinder werd op 25 april in Kopenhagen schuldig bevonden aan de verkrachti­ng van en moord op Wall. De journalist was door hem uitgenodig­d aan boord van zijn zelfgebouw­de onderzeebo­ot met de belofte van een interview. Na haar dood sneed hij haar lichaam in stukken en wierp hij die in zee.

Madsen heeft altijd ontkend dat hij Wall heeft gedood. Volgens hem kwam ze om het leven door een ongeluk aan boord van het vaartuig. Hij heeft wel toegegeven dat hij haar stoffelijk overschot ontleedde.

Op de computer van de uitvinder werden zogeheten snufffilms gevonden, waarin vrouwen worden gemarteld en gedood. Volgens de Deense aanklager maakte Madsen waarschijn­lijk zijn eigen film van de moord op Wall, maar die is niet gevonden.

(NU)

 ??  ?? De Deense uitvinder (Foto: Evelocal)enduikboot­makerPeter­Madsen.
De Deense uitvinder (Foto: Evelocal)enduikboot­makerPeter­Madsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname