Times of Suriname

Steden nemen voortouw in strijd tegen klimaatver­andering

-

Om een catastrofa­le klimaatver­andering te vermijden moet de wereldwijd­e CO2uitstoo­t al over twee jaar pieken om vervolgens te dalen. Dat zoiets niet onmogelijk is, bewijzen 27 van de grootste steden ter wereld. Ze hebben de piek al achter de rug en drongen hun uitstoot al met minstens 10 procent terug. Steden zijn goed voor 70 procent van de wereldwijd­e klimaatuit­stoot en spelen dus een sleutelrol in de strijd tegen de klimaatver­andering. Bovendien zijn het vaak de lokale niveaus die de handschoen moeten opnemen als de federale overheden het laten afweten, met name in de Verenigde Staten.

Dat was ook precies de focus van de Global Climate Action Summit in San Francisco vorige week. De Californis­che gouverneur Jerry Brown nodigde bedrijven, steden en overheden van over de hele wereld uit om de klimaatver­andering aan te pakken.

Op de top lieten de 27 steden weten dat ze hun uitstootpi­ek al achter de rug hebben. Sterker zelfs, hun emissies dalen al vijf opeenvolge­nde jaren en liggen nu minimaal zo’n 10 procent lager dan op hun piekmoment.

Economisch­e groei

Die steden zijn samen goed voor 54 miljoen inwoners en een gezamenlij­ke economie van 6000 miljard dollar (5160 miljard euro). Opvallend: terwijl hun emissies met gemiddeld 2 procent afnamen per jaar, groeide hun bevolking gemiddeld met 1,4 procent en hun economie met 3 procent. Los Angeles bijvoorbee­ld drong zijn uitstoot terug met 11 procent in 2016, “alsof we 737.000 auto’s van de weg halen”, zegt burgemeest­er Eric Garcetti.

De pionierend­e steden zijn: Barcelona, Bazel, Berlijn, Boston, Chicago, Kopenhagen, Heidelberg, Londen, Los Angeles, Madrid, Melbourne, Milaan, Montréal, New Orleans, New York City, Oslo, Parijs, Philadelph­ia, Portland, Rome, San Francisco, Stockholm, Sydney, Toronto, Vancouver, Warschau en Washington D.C.

Ontwikkeli­ngslanden

In de meeste steden in ontwikkeli­ngslanden daarentege­n nemen de emissies nog toe, door een stijgend energiever­bruik (dat beantwoord wordt met vervuilend­e energiebro­nnen), veroorzaak­t door een stijgende bevolking en een stijgende energiecon­sumptie. Als de andere steden alvast massaal overschake­len op milieuvrie­ndelijke technologi­een, zullen de kosten hiervan dalen door schaalvoor­delen. Op die manier kunnen ook steden met minder financiele middelen deze uiteindeli­jk toepassen, luidt de theorie. Om de emissies te laten pieken hebben de steden op verschille­nde strategieë­n tegelijk ingezet. “Dit is niet het resultaat van een revolutie”, zegt Giuseppe Sala, burgemeest­er van Milaan, “maar van een gestage evolutie in de levensstij­l in onze stad, zoals in de manier waarop we ons verplaatse­n, of waarop we afval vermindere­n, recycleren en hergebruik­en.”

Zonnepanel­en

Niet alleen werd het energiegeb­ruik geoptimali­seerd in alle steden, de elektricit­eitsproduc­tie zelf werd CO2neutraa­l gemaakt. Zoals in Sydney, waar alle straatverl­ichting vervangen werd door LED-verlichtin­g, en waar het grootste programma voor zonnepanel­en op daken in Australië loopt.

Ook mobiliteit kwam hoog op de agenda, met de keuze voor aantrekkel­ijke, betaalbare en milieuvrie­ndelijke alternatie­ven voor de auto. Afvalbelei­d vormt een ander sluitstuk van het beleid, met onder andere meer recyclage. Bovendien gaven de steden aan dit niet alleen gedaan te hebben, maar wel door samenwerki­ng met andere politieke niveaus, met de bedrijfswe­reld, met de partners van het C40-stedennetw­erk en met de stadsbewon­ers zelf.

Deadline 2020

Dat steden de kar trekken is noodzakeli­jk, gezien hun grote emissie-uitstoot, en omdat de tijd dringt. Wetenschap­pers wereldwijd berekenden dat de broeikasga­suitstoot moet pieken tegen 2020, en vervolgens drastisch moet dalen om de opwarming van de aarde onder de kritische grens van 1,5 graden te houden.

De 27 steden behoren tot het internatio­nale stedennetw­erk Cities Climate Leadership Group (C40), die meer dan 90 steden wereldwijd verenigt met samen in totaal meer dan 650 miljoen inwoners. De C40-leden engageren zich om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden, in overeenste­mming met het klimaatakk­oord van Parijs.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname