Times of Suriname

Klimaatver­andering: we moeten mensen beginnen te verhuizen uit kustgebied­en

-

De klimaatver­andering verplicht landen om nationale verhuispla­nnen op te stellen voor mensen in kwetsbare gebieden aan de kust, schrijft Luciana Esteves, hoogleraar Geografie aan de Universite­it van Bournemout­h. De huidige aanpak volstaat niet tegen de toenemende erosie en overstromi­ngen.

We kennen de beelden maar al te goed, van overstromi­ngen in laaggelege­n gebieden na hevige neerslag of van huizen die vernield worden door kusterosie na een storm. Voor steeds meer mensen vormen overstromi­ngen en erosie een echte bedreiging van hun eigendom, de lokale economie, en in sommige gevallen hun leven. Orkaan Florence bijvoorbee­ld dwong meer dan een miljoen mensen aan de oostkust van de VS om hun huizen te ontvluchte­n.

Kusten zijn belangrijk voor bepaalde economisch­e sectoren, zoals havens en toerisme, en hun bevolking groeit vaak sneller dan gebieden in het binnenland. Maar ze zijn ook bijzonder kwetsbaar voor de impact van de klimaatver­andering, die de omvang, intensitei­t en frequentie van de overstromi­ngen en erosie doet toenemen.

Op lange termijn nog erger

Daardoor hebben we niet alleen regio’s bebouwd die van nature soms overstrome­n, we hebben ook het milieu op zo’n manier veranderd dat die erosie en overstromi­ngen toenemen. Dat blijven we doen, soms met ernstige gevolgen. En het beleid is niet altijd adequaat gebleken om met dat probleem om te gaan.

Van de traditione­le aanpak van kustbesche­rming met “harde” ingrepen zoals zeekeringe­n, dammen en verharding is geweten dat die schadelijk­e bijwerking­en kan hebben die het probleem op lange termijn soms erger maken. En de impact van orkaan Katrina in New Orleans herinnerde ons er op een harde manier aan dat dergelijke structuren niet altijd effectief zijn tegen alle mogelijke rampen. Ze zijn gebouwd als compromis tussen de mate van beschermin­g en de kost van bouw en onderhoud. “Zachte” ingrepen zoals zandophogi­ng kunnen een oplossing zijn, maar verliezen hun invloed geleidelij­k door de invloed van erosie.

Vals gevoel van veiligheid

Tegelijk bieden dergelijke vormen van beschermin­g een vals gevoel van veiligheid en maken ze de bebouwing van risicovoll­e gebieden mogelijk. Daardoor neemt het aantal mensen en bezittinge­n in die gebieden toe. De klimaatver­andering dwingt tot een diepgaande verschuivi­ng van de manier waarop de risico’s van kusterosie en overstromi­ngen worden beheerst. Op plekken met een lager risico worden aanpassing­splannen bedacht, vaak met bepalingen om gebouwen en de infrastruc­tuur beter bestand te maken. Het kan gaan om hogere funderinge­n, de aanleg van drainagesy­stemen of minimumver­eisten voor gebouwen in het geval van een ramp.

Enige veilige antwoord

Maar de invloed van dergelijke bepalingen is vaak beperkt in erg risicovoll­e gebieden. Daar is verhuizen het enige veilige antwoord op de klimaatver­andering. Die verhuizing plannen is problemati­sch. Er gaan erg grote onzekerhed­en gepaard met de voorspelli­ng van de klimaatimp­act, en dat maakt die planning bijzonder moeilijk. Onzekerhei­d inbouwen in het kustbeheer is geen makkelijk concept. Op sommige plaatsen zijn de effecten van de zeespiegel­stijging al duidelijk, maar het is erg moeilijk met zekerheid te zeggen hoe snel en in welke mate de zee zal stijgen.

Zo is er ook grote onzekerhei­d over de plek waar de volgende ‘superstorm’ zal toeslaan en hoe erg die zal zijn. Het is duidelijk dat gebieden die nu al ten prooi zijn gevallen aan overstromi­ngen en erosie dat opnieuw zullen doen – de vraag is alleen wanneer en hoe erg het zal zijn.

Verhuizen als strategie

Ondanks die problemen wordt verhuizen steeds meer als een strategie gezien. Op lokaal vlak zijn al successen geboekt, bijvoorbee­ld bij het Twin Streams-project in Auckland in Nieuw-Zeeland, waar bij de aankoop van 81 eigendomme­n ruimte is gemaakt voor volkstuint­jes en fietspaden en 800.000 inheemse planten zijn aangeplant.

Hoewel de stad niet aan de kust ligt, heeft het Zweedse Kiruna aangetoond dat, als de risico’s hoog zijn, toekomstge­richt denken en langetermi­jnplanning verhuizen mogelijk maken. Kiruna loopt het gevaar in te storten door de lokale mijnbouw.

Over een periode van twintig jaar zullen meer dan 18.000 bewoners verhuizen naar een nieuwe stad 3 kilometer verderop. Die nieuwe stad wordt duurzamer en energieeff­icienter en krijgt betere opties voor culturele activiteit­en en meer ontmoeting­splekken.

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname