Times of Suriname

Praktijkte­sten geven politiek de kans om discrimina­tie aan te pakken

-

Opbouwwerk­ers van Samenlevin­gsopbouw in Antwerpen schrikken niet van de verschille­nde behandelin­g van kandidaat-huurders op de huur-markt. Ellen Van Doren: “Na jaren werken met gezinnen in een kwetsbare positie rond werk en wonen staan we hier niet van te kijken. We hoopten wel dat ‘t enkel op basis van naam niet zo extreem was.” Opbouwwerk­er Mohamed El Majjoudi vult aan: “Wij werken met mensen die daarbij een vervanging­sinkomen hebben of niet perfect Nederlands spreken. Hun zoektocht lijkt nu hopeloos. Daarom zijn praktijkte­sten zo belangrijk.

Wantrouwen blokt structurel­e oplossinge­n

Samenlevin­gsopbouw werkt met mensen die het niet alleen redden om een betaalbare, kwalitatie­ve en aangepaste woning of job te vinden. Samenlevin­gsopbouw organiseer­t deze mensen, om de woonmarkt en de arbeidsmar­kt beter te leren kennen en vaardighed­en te leren. Samen zoeken ze ook naar structurel­e oplossinge­n. Zo ontwikkele­n ze met VDAB het Jobatelier waarin werkzoeken­den digitaal leren solliciter­en. Of gaan ze samen met interimkan­toren aan de slag om de tool ACT te ontwikkele­n, waarbij je inzicht krijgt in iemands competenti­es zonder dat het Nederlands in de weg zit. Op de woonmarkt ontwikkele­n ze het coöperatie­f woonmodel Collectief Goed waarbij ze zelf onbruikbar­e woningen van sociale huisvestin­gsmaatscha­ppijen renoveren voor grote gezinnen. Telkens met betrokkenh­eid van mensen in een kwetsbare positie.

Toch plaatst opbouwwerk­ster Sounia Agourram een kanttekeni­ng: “Zelfs al kan je digitaal solliciter­en, woningen zoeken op immoweb, een perfecte mail sturen en zijn er wat extra woningen of meer jobs, als er niets gedaan wordt aan het wantrouwen bij verhuurder­s en werkgevers dan dweilen we met de kraan open.”

Schuldig tot iemand het tegendeel bewijst

Opbouwwerk­er Mohamed El Majjoudi vult aan: “Met mijn Antwerpse collega’s heb ik de afgelopen jaren zo’n 1.500 mensen gezien die een woning of werk zochten. Zelf heb ik een juridische achtergron­d. En in ons juridisch systeem ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Maar op de arbeidsmar­kt en woonmarkt ben je met een niet-Belgische naam blijkbaar schuldig tot iemand het tegendeel bewijst. Dat is problemati­sch want zonder werk vind je geen woning en met een slechte woning vind je moeilijk werk.

En afwezighei­d van beide verhoogt fenomenaal je kans op armoede. In een stad waarin 1 op 4 kinderen in armoede opgroeit, is het wel duidelijk dat we hier iets aan moeten doen.”

Doe gewoon je best

Naast Buurtwerk De Wijk in Antwerpen-Noord waar Ellen, Sounia en Mohamed werken was vroeger een bakker. De bakker nam van elke klant afscheid met de woorden: “Doe je bestje”.

“Dat is ook wat de politiek zegt”, vertelt Mohamed. “Wij gingen rond de opmaak van de Antwerpse stedelijke programma’s met alle politieke partijen praten rond praktijkte­sten. Een aantal partijen zijn er van overtuigd dat mensen beter hun best moeten doen om werk of een woning te vinden. En dat de discrimina­tie beperkt is en zich door zelfregule­ring wel gaat oplossen. Maar als je de resultaten van de praktijkte­st ziet moeten we toch vaststelle­n dat er heel wat schotten weggehaald moeten worden om ‘je stinkende best doen’ te laten resulteren in een goede woning en een goede job voor meer mensen. Steden en gemeenten kunnen die schotten weghalen: door zelf praktijkte­sten te doen, makelaars te trainen en indien nodig te beboeten.”

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname