Times of Suriname

Lidstaten willen Strafhof misdaden Venezuela laten onderzoeke­n

-

VS - Zes lidstaten hebben het Internatio­naal Strafhof (ICC) officieel verzocht mogelijke misdaden tegen de menselijkh­eid in Venezuela te onderzoeke­n. Argentinië, Chili, Colombia, Peru, Paraguay en Canada willen dat het ICC verschille­nde aanklachte­n, uiteenlope­nd van marteling tot misdaden tegen de menselijkh­eid, onder de loep neemt. Het is voor het eerst dat ICClidstat­en het Strafhof officieel verzoeken een andere lidstaat te onderzoeke­n. “Het zou kunnen worden opgevat als medeplicht­igheid met het regime als we onverschil­lig blijven of gissen naar de waarheid”, zei de Paraguayaa­nse minister van Buitenland­se Zaken Pedotti. “We zullen niet medeplicht­ig zijn.”

Overigens loopt er bij het ICC sinds april 2017 al een voorbereid­end onderzoek naar het met geweld neerslaan van demonstrat­ies in Venezuela en het gevangenne­men van leden van de politieke oppositie. Pikant is dat president Maduro gisteravon­d (plaatselij­ke tijd) in New York onverwacht een toespraak hield bij de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties. Dat was enkele uren nadat de zes landen het verzoek hadden ingediend.

In de speech die bijna een uur duurde zei Maduro onder meer dat zijn land “nooit zal zwichten”. Internatio­nale kritiek op zijn bewind doet hij af als imperialis­tische krachten onder leiding van de Verenigde Staten, die een invasie als doel hebben. In de toespraak in New York beklaagde hij zich over de sancties die de VS heeft opgelegd aan zijn land. Toch is Maduro bereid met president Trump te praten, zo zei hij. De humanitair­e crisis in Venezuela heeft meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht doen slaan. Het land wordt geteisterd door voedsel en medicijnte­korten en behoort tot de groep landen met de hoogste inflatie en moordcijfe­rs ter wereld. Maduro weigert intussen de schuld op zich te nemen en blijft aan de macht. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname