Times of Suriname

Pluimveese­ctor regio discussiee­rt over toekomst

-

PARAMARIBO - Caribische ondernemer­s zullen meer moeten investeren in de pluimveese­ctor. Het blijkt dat niet alleen Suriname, maar vrijwel de gehele regio met uitdaginge­n zit om de lokale markt te behoeden. Samenwerki­ng heeft erin geresultee­rd dat het Caribisch Gebied de afgelopen jaren zichzelf steeds meer heeft beschermd tegen andere markten en tegelijker­tijd zelf een miljarden business uit de grond heeft kunnen stampen.

Dit bleek tijdens het tweedaagse symposium dat de Caribische Pluimvee Associatie (CPA) in Suriname hield. Deze vergaderin­g wordt om de vijf jaar gehouden en Suriname was dit jaar het gastland. Zelf kon Suriname wat goede mededeling­en doen met betrekking tot het beschermen van de lokale markt, door importheff­ingen op buitenland­se kip te verhogen. Het directe gevolg was dat lokale producente­n in rap tempo aan de slag moesten gaan om de vraag naar kip te voldoen, aangezien zij nu wel in een goede concurrent­iepositie verkeren. De Associatie Pluimveese­ctor Suriname is aangeslote­n bij de CPA. Volgens Desmond Ali, voorzitter van de CPA, hebben alle aangeslote­n organisati­es hun deel aan tegenslage­n moeten incasseren, om er uiteindeli­jk beter voor te staan. De CPA, gevestigd op Jamaica, is geboren uit het idee om importkip te stuiten en de lokale producente­n te beschermen. “De pluimveese­ctor in de regio is momenteel goed voor USD 615 miljoen per jaar. Aan werkgelege­nheid wordt er USD 575 miljoen aan kapitaal uitgekeerd en zeker USD 15 miljoen tot USD 30 miljoen gaat naar investerin­gen.” Dit is volgens Ali een wapenfeit van de CPA en de bij haar aangeslote­n leden.

Er is echter nog meer ruimte voor verbeterin­g. Geld blijkt ook hier een uitdaging te zijn waarmee de Caribische landen zitten. De investerin­gen zullen moeten toenemen om nog meer marktaande­el te winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname