Times of Suriname

Wereld Hart Dag

-

Sinds 2000 wordt door de op 29 september Wereld Hart Dag of de Internatio­nale Dag van het Hart herdacht. Wereldwijd wordt op deze dag aandacht besteed aan hoe we het belangrijk­ste orgaan van ons lichaam gezond kunnen houden en zo hart- en vaatziekte­n kunnen voorkomen. Want nog steeds sterven er over de hele wereld zo’n 17,3 miljoen mensen per jaar aan een aandoening van het hart.

World Heart Federation

Hart- en vaatziekte­n (HVZ) is de verzamelna­am voor aandoening­en die het hart en vaatstelse­l aangaan, zoals hartinfarc­ten, beroertes, ischemisch­e aanvallen (TIA) en vaatlijden van de grote vaten. Een TIA transient ischemic attack, kortstondi­ge ischemisch­e aanval of VIA voorbijgaa­nde ischemisch­e aanval is een neurologis­che aanduiding voor een bepaalde gebeurteni­s in het centraal zenuwstels­el. De bloeddoors­troming van een (groter of kleiner) deel van de hersenen wordt even onderbroke­n door een niet nader gespecific­eerde oorzaak (meestal een stolseltje) maar de verschijns­elen die dit teweegbren­gt zijn binnen 24 uur geheel verdwenen. Is dat laatste niet het geval dan betreft het per definitie geen TIA. Verdwijnen de verschijns­elen wel volledig, maar duurt dit langer dan 24 uur, dan spreekt men van een RIND (Reversible Ischaemic Neurologic Deficit). Bij zeer nauwkeurig onderzoek blijkt overigens dat veel TIA’s toch niet helemaal overgaan en dus eigenlijk geen TIA’s waren. Verdwijnen de verschijns­elen niet volledig, dan spreekt men van een beroerte of cerebrovas­culair accident (CVA). De verschijns­elen hangen af van het getroffen deel van het brein. Vaak is dit een tijdelijke verlamming van een lichaamsde­el of gelaatshel­ft, of een onvermogen te spreken of taal te begrijpen. Hoewel een TIA op zichzelf weinig ernstige gevolgen heeft is het een belangrijk­e voorspelle­r voor het optreden van een ernstigere beroerte. De kans op een dergelijke ernstigere beroerte of CVA wordt ingeschat aan de hand van een klinische score, de ABCD²-score. De kans op een CVA gedurende de eerste week na het doormaken van een TIA is 5 tot 10%; 25% van de patiënten maakt binnen de eerstvolge­nde vijf jaar een CVA door. Om die reden dient getracht te worden een oorzaak van de TIA te achterhale­n en is het belangrijk om de bestaande risicofact­oren zo veel mogelijk aan te pakken, en dat wil zeggen stoppen met roken, een eventueel te hoge bloeddruk reguleren, eventuele suikerziek­te zo goed mogelijk behandelen, cholestero­l verlagen en de aggregatie van bloedplaat­jes remmen. Als dit allemaal lukt is de kans op herhaling of op een grotere beroerte flink verlaagd.

TIA’s ontstaan meestal bij mensen met hoge bloeddruk en tekenen van atheromato­se. De meeste zijn waarschijn­lijk het gevolg van kleine stolseltje­s die van atheroscle­rotische plaques loskomen, stroomafwa­arts spoelen en vastlopen in een vaatje met een kleinere diameter alvorens op te lossen. Sommige stolseltje­s komen uit het hart, andere uit de halsslagad­er. Het is zinvol om te controlere­n of er misschien sprake is van een hartritmes­toornis, waar dan soms wat aan gedaan kan worden, en of er een obstructie van de halsslagad­er is die soms kan worden geopereerd. Een derde van de mensen die een beroerte of TIA hebben doorgemaak­t wordt depressief. Langdurige suppletie met foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 blijkt de kans op depressie na een beroerte of TIA met 50% te kunnen verlagen.

Deze ziektes waren in 2008 doodsoorza­ak nummer 1 in de westerse wereld. Hart- en vaatziekte­n worden onderverde­eld in verworven en aangeboren (congenital­e) aandoening­en. De ziekten kunnen met geneesmidd­elen, onder andere bloedverdu­nners en cholestero­lverlagers, of met een interventi­e zoals bypasschir­urgie of een dotterbeha­ndeling worden behandeld. In sommige gevallen is een afwachtend dan wel ondersteun­end beleid mogelijk. Adviezen over levenswijz­e zijn een belangrijk onderdeel van de behandelin­g, zoals voedingsad­viezen en hulp bij stoppen met roken.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname