Times of Suriname

Mogelijk ingezien bij hack

Facebook-accounts

-

VS - Bij een aanval op een computerne­twerk van Facebook kon data worden ingezien van bijna 50 miljoen gebruikers. Facebook meldt op zijn website dat het lek eerder deze week werd gevonden. Aanvallers wisten een deel van Facebooks code te misbruiken, waarmee ze accounts konden overnemen.

Het gaat om het zogeheten ‘View As’-gedeelte van Facebook, een functie waarmee mensen kunnen zien hoe hun eigen profiel er voor anderen uitziet. De functie is tijdelijk uitgeschak­eld. Het bedrijf zegt het lek te hebben gedicht. Ook de autoriteit­en zijn ingelicht. Ruim 90 miljoen Facebook-gebruikers werden vrijdag uitgelogd op het netwerk als veiligheid­smaatregel. Daaronder vallen ook accounts die via de ‘View As’-functie zijn opgezocht. Gebruikers kunnen gewoon opnieuw inloggen met hun wachtwoord. Volgens Facebook zijn er geen wachtwoord­en gestolen.

Het is niet bekend of accounts zijn misbruikt en tot welke informatie de aanvallers toegang hebben gekregen. De identiteit van de criminelen is onbekend. Ook is onduidelij­k waar ze vandaan kwamen. Facebook zegt een onderzoek te zijn gestart. Facebook noemt privacy en beveiligin­g van gebruikers “enorm belangrijk”. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor het incident. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg schrijft op zijn profiel dat mensen het netwerk “constant aanvallen om accounts over te nemen of informatie buit te maken”. “Ik ben blij dat we dit hebben gevonden”, schrijft hij. “Ook hebben we accounts gesloten die risico liepen. De realiteit is dat we er constant aan moeten werken om te zorgen dat dit niet meer gebeurt.”

Facebook kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen vanwege een groot datamisbru­ikschandaa­l, waarbij gegevens van 87 miljoen gebruikers zonder toestemmin­g werden buitgemaak­t. Directeur Mark Zuckerberg zei toen dat zijn bedrijf een verantwoor­delijkheid heeft om data te beschermen. Topmensen van Facebook, waaronder Zuckerberg zelf, verschenen de afgelopen maanden bij verhoren in het Europees Parlement en het Amerikaans congres om uitleg te geven over privacysch­andalen. Tijdens die verhoren werd Zuckerberg gevraagd of hij kon garanderen dat zich in de toekomst geen soortgelij­k schandaal zou voordoen. Daarop had hij geen concreet antwoord.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname