Times of Suriname

VN-organisati­e voor Palestijns­e vluchtelin­gen haalt 118 miljoen dollar op

-

ISRAEL - Israel Palestina Het agentschap voor Palestijns­e vluchtelin­gen van de Verenigde Naties (UNRWA) heeft na de beslissing van de Verenigde Staten om de financiële steun aan de organisati­e stop te zetten, 118 miljoen dollar extra opgehaald bij andere landen. Dat heeft de commissari­sgeneraal van UNRWA, Pierre Krähenbühl, donderdag bekendgema­akt. De VS doneerden in 2017 nog 365 miljoen dollar aan UNRWA, wat neerkomt op bijna een derde van het budget. Begin dit jaar kondigde de Amerikaans­e president Donald Trump echter aan dat hij fors zou snoeien in de steun aan de Palestijne­n en dat de VS dit jaar slechts 60 miljoen dollar zouden schenken. Eind augustus werd de geldkraan helemaal dichtgedra­aid. Het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken sprak van een ‘gebrekkige operatie’ wegens het ‘exponentie­el groeiende’ aantal personen dat aanspraak maakt op de noodhulp. Om het financiële gat te dichten, richtte UNRWA met de steun van Jordanië - dat ruim 2 miljoen bij UNRWA geregistre­erde vluchtelin­gen opvangt - zich tot andere landen. Het agentschap slaagde er op die manier in om 118 miljoen dollar op te halen. Koeweit en de Europese Unie zijn daarbij de grootste geldschiet­ers, maar ook Duitsland, Ierland en Noorwegen droegen bij, aldus Krähenbühl. UNRWA ondersteun­t in de Gazastrook rond de 5 miljoen mensen met voedselhul­p. Daarnaast bestuurt het 275 scholen en 22 gezondheid­scentra.

(AD)

 ??  ?? Palestijns­e schoolkind­eren protestere­n tegen de beslissing van de VS om de geldkraan dicht te draaien.(Foto: Reuters)
Palestijns­e schoolkind­eren protestere­n tegen de beslissing van de VS om de geldkraan dicht te draaien.(Foto: Reuters)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname