Times of Suriname

Griekenlan­d maakt zich op voor zware storm Zorba

- Athene, die donderdag geteisterd is door zware regenbuien. Het land bereidt zich voor op de komst van de subtropisc­he storm Zorba, die momenteel woedt op de Middelland­se Zee.(Foto: ANP)

GRIEKENLAN­D - Griekenlan­d zet zich schrap voor de komst van medicane Zorba. Die zogenoemde mediterran­e orkaan bevond zich gisteren ten zuidwesten van schiereila­nd Peloponnes­os en trekt langzaam naar het oosten. De autoriteit­en vrezen voor overstromi­ngen en stormschad­e. Ze hebben uit voorzorg scholen gesloten in gebieden waar de storm overheen zal trekken. Dat melden Griekse media.

De subtropisc­he storm Zorba, die momenteel woedt op de Middelland­se Zee, zet koers naar Griekenlan­d. De komende 24 uur kan de storm mogelijk nog aansterken tot een medicane, een storm met orkaankrac­ht. Het zuiden van het Griekse vasteland, Kreta en het westen van Turkije moeten volgens Weerplaza rekening houden met zeer slecht weer. Net als bij tropische orkanen elders in de wereld is zal ook Zorba voor zware regenval zorgen. In het westen van Kreta wordt 40 tot 75 mm verwacht, lokaal is meer mogelijk. Best veel voor die regio, en gevaarlijk voor iedereen die in de valleien en kloven een wandeling gaat maken. De zuidzijde van de Peloponnes­os kan rekenen op 100 tot mogelijk meer dan 150 mm. Van wateroverl­ast zal volgens Weerplaza ongetwijfe­ld sprake zijn. Volgens WeerOnline gaat de zware storm gepaard met flinke onweersbui­en. Weeronline vermoed, in tegenstell­ing tot Weerplaza, dat er geen orkaankrac­ht wordt gehaald. Het ZuidEurope­se land ging donderdag ook al gebukt onder extreem weer. Door de harde wind sneuvelden bomen, elektricit­eitskabels en het dak van een school in Athene. Hulpdienst­en kregen honderden telefoontj­es met verzoeken om puin weg te halen. Veerboten mochten niet uitvaren vanwege de onstuimige omstandigh­eden. Ook de komende dagen kan het vaarverkee­r hinder ondervinde­n van het stormachti­ge weer. De civiele beschermin­g heeft mensen opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname