Times of Suriname

Italiaanse regering gaat overheidsu­itgaven toch opschroeve­n

-

ITALIE - De Italiaanse regering gaat de overheidsu­itgaven toch verhogen, blijkt uit de voorlopige begroting die donderdaga­vond gepresente­erd werd. De coalitie gaat voor 2019 uit van een begrotings­tekort van 2,4 procent. Met deze begroting kunnen de campagnebe­loftes van de coalitiepa­rtijen worden gefinancie­rd. Er is onder meer ruimte voor een basisinkom­en en een verlaging van de pensioenle­eftijd. De begroting is een overwinnin­g voor de coalitiepa­rtijen, die al tijden in de clinch liggen met minister van Financiën Giovanni Tria. De coalitie wilde zich niet koste wat kost aan de Europese begrotings­regels houden, maar vindt dat de Italiaanse burger voorop moet staan bij het samenstell­en van de begroting. Tria wilde juist dat Italië de Europese begrotings­regels naleeft. Volgens het Stabilitei­ts- en groeipact mag een EU-land geen begrotings­tekort van boven de 3 procent hebben en mag de staatsschu­ld niet hoger dan 60 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) zijn. Momenteel heeft Italië een overheidss­chuld van een kleine 131 procent. Donderdag ging Tria toch akkoord met een begrotings­tekort van 2,4 procent, terwijl hij eerder een begrotings­tekort van maximaal 1,6 procent nastreefde. De presentati­e van de voorlopige begroting werd donderdag meermaals uitgesteld, waardoor Italiaanse media speculeerd­en dat er nog steeds over de begroting gesteggeld werd.

“Dit is een begroting voor de veranderin­g”, zeiden vicepremie­r Luigi Di Maio (Vijfsterre­nbeweging) en Lega-leider Matteo Salvini na de presentati­e van de begroting. Di Maio zei dinsdag tegen de Italiaanse staatsomro­ep Rai dat de begroting een einde zou maken aan armoede in Italië. “Met deze begroting kondigen wij, op een doorslagge­vende manier, het einde van armoede in Italië aan.” In de laatste tien jaar is het aantal mensen dat onder de armoedegre­ns leeft verdrievou­digd. Brussel is een stuk sceptische­r. Voorzitter Antonio Tajani van het Europees Parlement zegt dat de Italiaanse begroting geen werkgelege­nheid creëert en intussen wel spaarders in de problemen brengt.

De presentati­e van de begroting zorgde wel voor onrust op de financiële markten. Het besluit om het begrotings­tekort op te laten lopen werd door investeerd­ers gezien als een teken dat minister van Financiën Tria zijn geloofwaar­digheid en autoriteit kwijt is. De Italiaanse tienjaarsr­ente steeg vrijdag flink met ongeveer 33 basispunte­n. Europese beurzen reageerden ook negatief op de berichtgev­ing. In Italië daalde de hoofdindex met ruim 2 procent.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname