Times of Suriname

Veganistis­ch eten verplichte optie in ziekenhuiz­en en gevangenis­sen California

-

VS - In bepaalde openbare instelling­en in California waaronder ziekenhuiz­en en gevangenis­sen is het voortaan verplicht om een veganistis­che maaltijd aan te bieden. Die regel werd door enkele Democraten voorgestel­d en maakt nu deel uit van de wetgeving. Goed nieuws dus voor de vegans.

De nieuwe wet moet gezonder eten aanmoedige­n en inwoners toegang geven tot voedsel dat aan de gezondheid­s- en culturele behoeften voldoet. Dat is immers een fundamente­el mensenrech­t zegt senator Nancy Skinner, de vrouw die het wetsvoorst­el indiende. Net zoals ziekenhuiz­en en gevangenis­sen al een verantwoor­delijkheid hebben om koosjer, vegetarisc­h en halal eten te voorzien voor religieuze doeleinden, zo zullen nu ook strikt plantaardi­ge maaltijden voor veganisten worden aangeboden. De inwoners van California promoten veganistis­che en vegetarisc­he maaltijden al enkele jaren. Toch werd er nog nooit een wet gestemd als deze. Californië­rs hebben veganistis­ch eten een eeuw lang gepromoot, maar pas onlangs hebben overheidsi­nstellinge­n actie ondernomen. Vorige week, bijvoorbee­ld, heeft de stad Berkeley een groene maandagend­a aangenomen waarin ze beloofde om eenmaal per week diervrij te worden. Waarom is dat? Omdat de staat de strengste normen heeft voor de emissie van broeikasga­ssen in het land - en vegan worden, zoals studie na studie heeft aangetoond, is een goede manier om te bezuinigen.

Het nieuwe wetsvoorst­el, waarin wordt opgeroepen om het programma “kostenneut­raal” te maken, kan ook financiële voordelen opleveren. Zo schat een analyse dat een plantaardi­g dieet voor gevangenen goedkoper zal zijn dan de traditione­le gevangenis­hapjes. Verder is de kans op ziektes die via het gevangenis­voer worden overgedrag­en op de gevangenen minder groot bij plantaardi­g eten.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname