Times of Suriname

Total-topman niet blij met olieprijs van 100 dollar

-

PARIJS - Het Franse olieconcer­n Total maakt deel uit van het groeiende koor aan marktparti­jen die een olieprijs van 100 dollar per vat aan de horizon zien opdoemen. Een hogere olieprijs is goed nieuws voor de oliemaatsc­happijen, maar de Franse oliereus is er niet blij mee. CEO Patrick Pouyanne van Total zei in een interview met Bloomberg ‘ondersteun­ende elementen’ te zien, zoals dreigende sancties tegen Iran en verstoring­en in Venezuela, die het aanbod uit de markt halen en de olieprijze­n voor het eerst sinds 2014 stuwen richting de drievoudig­e cijfers. “Ik weet niet zeker of het goed nieuws is voor de wereldecon­omie of zelfs voor de olie-industrie, want een te hoge prijs opent de deur voor meer concurrent­ie, en de vraag zal afnemen”, aldus de topman van Total.

Hoewel de rally in de olieprijs de sector weer heeft gestabilis­eerd na de crash van 2014, is er een groeiende bezorgdhei­d dat de hogere brandstofp­rijzen een rem op de wereldwijd­e groei kunnen zetten. Het zou bijzonder nadelig kunnen zijn voor opkomende economieën, omdat verzwakken­de valuta de invoer van olie in dollars duurder maken. Ondertusse­n snoept de concurrent­ie van nieuwe schonere alternatie­ven een deel van de toekomstig­e wereldwijd­e vraag af.

De prijs van Brentolie keerde deze maand voor het eerst sinds bijna vier jaar terug tot boven de 80 dollar per vat, doordat de OPEC aangaf geen snelle actie te ondernemen om de prijzen te temperen.

Ook waarschuwd­e bestuursvo­orzitter Bob Dudley, van de Britse oliereus BP, dat de Amerikaans­e sancties tegen Iran waarschijn­lijk dit keer een grotere impact hebben op de markt zullen hebben dan de laatste keer.

Oliehandel­aar Mercuria Energy Group zei deze week eveneens dat de olieprijze­n in het vierde kwartaal kunnen oplopen tot meer dan 100 dollar per vat, terwijl concurrent Trafigura Group een dergelijke prijs begin 2019 verwacht.

Niet iedereen is echter overtuigd. Goldman Sachs is van mening dat er andere ‘aanbodscho­kken’ nodig zijn dan alleen de sancties tegen Iran om de olieprijs weer op dat niveau te krijgen. De VS heeft het vrijgeven van olie uit de noodvoorra­den uitgeslote­n om een prijsstijg­ing op te vangen als de sancties tegen Iran in november van start gaan.

Volgens de Amerikaans­e energiesec­retaris Rick Perry zou het aanbreken van de strategisc­he reserves slechts een vrij kleine en kortetermi­jnimpact hebben op de prijzen en dat andere producente­n het aanbodverl­ies kunnen compensere­n. Hulp van OPEC-lid SaoediArab­ië om de aanbodkloo­f te dichten zal volgens Total-topman Pouyanne echter tijd vergen. “In onze branche druk je niet op een knop en dan stroomt olie. Het is complexer dan dat, dus het kost tijd.”

(Beursduive­l)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname