Times of Suriname

Vrouw heeft grafsteen in de vorm van iPhone

-

Een overleden Russische vrouw heeft een enorm grafsteen in de vorm van haar favoriete iPhone gekregen. De extravagan­te steen steelt de show op de begraafpla­ats in de rijke Russische oliestad Ufa. De steen staat op het graf van de 25-jarige Rita Shameeva en is gemaakt van basalt. Op de voorkant van de enorme ‘smartphone’ is een grote foto van de vrouw te zien. De steen zou geïnstalle­erd zijn door haar rouwende vader, Rais Shameeva, nadat zijn dochter in januari 2016 overleed.

De lokale grafstenen­maker ontkent dat hij verantwoor­delijk is voor de creatie. “Mijn vader en ik maken monumenten op bestelling, maar ik heb deze ongebruike­lijke grafsteen pas vorige week voor het eerst gezien”, zegt Ilgam Galliulin. “Ik dacht dat ik aan het halluciner­en was”, zegt Nikolaj Yevdokimov, die naar de begrafenis was gekomen om te rouwen om het verlies van een dierbare. “Hoe kon zo’n grote Amerikaans­e iPhone plots op onze begraafpla­ats staan? Ik ging een kijkje nemen en ik was verbaasd. Ik heb veel grafstenen gezien, maar nog nooit eerder eentje in de vorm van een iPhone. Hij is voor een jonge vrouw gemaakt, zeer ongebruike­lijk.”

De steen zou gemaakt zijn door een Siberisch bedrijf dat zich gespeciali­seerd heeft in ‘accessoire­s’ die te maken hebben met de dood. Ontwerper Pavel Kalyuk bouwde eerder al een zelfde soort grafsteen, die was bedoeld als reclame. ,,We begonnen zulke monumenten te maken om aandacht te trekken”, zegt hij. Na een tentoonste­lling van zijn werk, stroomden de aanvragen voor de stenen echter binnen.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname