Times of Suriname

Holleeder: getuigen in zaak-Houtman zijn geïnstruee­rd

-

AMSTERDAM - Hij heeft niks te maken met de moord op Kees Houtman. Volgens Willem Holleeder zijn de getuigen die belastende verklaring­en over hem aflegden, geïnstruee­rd om dat te doen.

Drie moorden heeft de rechtbank inmiddels met Holleeder besproken. Die op zijn zwager Cor van Hout, op vastgoedha­ndelaar Willem Endstra, en die op crimineel John Mieremet. Tot nu toe heeft Holleeder alles ontkend.

Over de moord op Kees Houtman deed het gerechtsho­f in juli 2017 een opmerkelij­ke uitspraak. In het grote liquidatie­proces Passage zei het hof dat vaststaat dat Holleeder de moord op Houtman uitlokte. Maar Holleeder stond in dat proces helemaal niet terecht. De rechtbank deed maandag zijn best om hem gerust te stellen. Het hof mag dat hebben gezegd, de rechtbank is daar op geen enkele manier aan gebonden. Veelzeggen­d is de conclusie van het hof wel.

Houtman werd op 2 november 2005 met zeven of meer kogels geveld toen hij voor de deur van zijn woning in zijn Mercedes zat. Voor de moord zijn in het Passagepro­ces Jesse R. en Peter la Serpe veroordeel­d. Jesse R. kreeg levenslang. La Serpe liep over naar het Openbaar Ministerie, en kreeg in ruil voor verklaring­en over zijn voormalige criminele kompanen een halvering van zijn straf: acht jaar.

Volgende week zit La Serpe bij de rechtbank om te getuigen in het proces tegen Holleeder. Hij zegt dat Holleeder de opdracht gaf voor de moord. Er moesten meer mensen geliquidee­rd worden, maar tijdens een ontmoeting op het Gelderland­plein zou Holleeder “Osdorp eerst” hebben gezegd. Houtman woonde in Osdorp.

Volgens advocaat Sander Janssen heeft La Serpe meerdere tegenstrij­dige verklaring­en afgelegd. “Passage duurde niet voor niets zo lang.” La Serpe neemt volgende week plaats in de getuigenca­bine. De schutters werden betaald via Ali Akgün. Die behoorde volgens het OM tot de “tussenlaag” die namens de opdrachtge­vers werd ingezet als contact met de uitvoerder­s. Voor de liquidatie van Houtman zou 130.000 euro zijn betaald.

(De

Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname