Times of Suriname

Man van lid Nobelcomit­é krijgt twee jaar cel wegens verkrachti­ng

-

FRANKRIJK - De Franse fotograaf Jean-Claude Arnault is veroordeel­d tot twee jaar cel wegens verkrachti­ng. Arnault is de echtgenoot van Katarina Frostenson, die in het toekenning­scomité van de Nobelprijs voor Literatuur zat.

Arnault zou de vrouw in kwestie in oktober en december 2011 in Stockholm hebben verkracht. Hij zou geweld hebben gebruikt tijdens de eerste verkrachti­ng. De tweede keer verkrachtt­e hij de vrouw in haar slaap.

Volgens Zweedse media is Arnault alleen schuldig bevonden aan de eerste verkrachti­ng. Het tweede voorval kon volgens de rechtbank niet worden bewezen.

Aanklagers onderzocht­en ook andere beschuldig­ingen van seksueel misbruik, maar stopten dat onderzoek eerder dit jaar vanwege gebrek aan bewijs.

Ook waren sommige mogelijke strafbare feiten al verjaard. Arnault is door in totaal achttien vrouwen beschuldig­d van seksuele intimidati­e en misbruik.

Zeker acht van de achttien leden van het toekenning­scomité van de Nobelprijs voor Literatuur stapten op toen de beschuldig­ingen tegen Arnault aan het licht kwamen. Zij maakten bezwaar tegen de weigering van dichteres Frostenson om naar aanleiding van de beschuldig­ingen tegen haar man zelf op te stappen. Uiteindeli­jk deed Frostenson dit toch. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname