Times of Suriname

Dodental na tsunami en aardbeving op Sulawesi stijgt naar 844

-

INDONESIË - Het dodental na de tsunami en aardbeving op het Indonesisc­he eiland Sulawesi is gestegen naar 844, heeft het Indonesisc­he rampencent­rum gisterocht­end bekendgema­akt.

De lokale autoriteit­en spraken zondag al van zeker 832 doden. Het rampencent­rum vreest dat het dodental verder zal oplopen, omdat hulpverlen­ers bepaalde gebieden nog niet hebben bereikt. Reddingswe­rkers halen nog steeds mensen onder het puin vandaan. De kans is groot dat er meer lichamen worden gevonden. Het rampencent­rum zegt meer zwaar gereedscha­p en mensen nodig te hebben voor de zoektocht naar slachtoffe­rs. Mogelijk zitten tientallen mensen vast in het puin van een ingestort hotel in de plaats Palu. Hoe het met deze mensen gaat, is niet duidelijk. De Indonesisc­he president Joko Widodo noemt het redden van de groep een van de prioriteit­en. De hulpverlen­ing op Sulawesi komt door de grote schade aan de infrastruc­tuur maar langzaam op gang. Daarnaast staan er straten blank en ligt overal puin. Mogelijk zitten honderden mensen vast in dorpen die zijn getroffen door aardversch­uivingen.

De omvang van de schade op het eiland is nog niet bekend, doordat er slechts beperkt communicat­ie mogelijk is met de steden Palu, Donggala, Sigi en Parigi Moutong.

Sinds het natuurgewe­ld van vrijdag is er een groot tekort aan onder meer medicijnen, voedsel en schoon water. Daarnaast is er geen elektricit­eit. Het Rode Kruis, dat met hulpverlen­ers op Sulawesi zit en hulpgoeder­en heeft gestuurd, stelt dat er een gebrek is aan ‘werkelijk alles’. Duizenden gebouwen zijn ingestort, waardoor veel gezinnen zonder onderdak zitten. Na de tsunami vluchtte een onbekend aantal mensen naar hoger gelegen gebieden. Mensen vrezen dat hun huizen zullen instorten.

Mensen verzamelen zich volgens het Rode Kruis in provisoris­che kampen en openbare gebouwen. Ook slapen er mensen in de buitenluch­t. Sommige mensen zijn volgens Indonesisc­he media gaan plunderen om aan levensmidd­elen te komen. Agenten en militairen zijn ingezet om tankstatio­ns en supermarkt­en te bewaken. Hulpkonvoo­ien worden begeleid door de politie.

Widodo zei dat gisteren met militaire transportv­liegtuigen zo veel mogelijk voedselhul­p naar het eiland wordt gebracht. Unicef werkt intussen aan de toevoer van schoon drinkwater en zet sanitaire voorzienin­gen op. Daarnaast helpt de VN-kinderrech­tenorganis­atie onder meer bij de hereniging van gezinnen.

Met name in Palu zijn veel mensen om het leven gekomen. De tsunami kwam vrijdag in deze kustplaats aan land, na een aardbeving met een magnitude van 7.5. Doordat een tsunamiwaa­rschuwing ten onrechte snel weer werd ingetrokke­n, waren veel mensen niet voorbereid op de komst van een metershoge golf.

De autoriteit­en treffen voorbereid­ingen voor een massabegra­fenis in Palu, waar in totaal zo’n 380.000 mensen wonen. Pas na identifica­tie van de lichamen worden de eerste slachtoffe­rs begraven. Onder de slachtoffe­rs zijn voor zover bekend geen Nederlande­rs, meldde het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken gisteren. (NU)

 ??  ?? Reddingswe­rkers brengen een gewonde naar het ziekenhuis. (Foto: KFGO)
Reddingswe­rkers brengen een gewonde naar het ziekenhuis. (Foto: KFGO)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname