Times of Suriname

Duizenden Armeniërs de straat op voor nieuwe verkiezing­en

-

ARMENIË - In Armenië hebben duizenden mensen onder leiding van premier Pashinyan gedemonstr­eerd bij het parlements­gebouw in de hoofdstad Jerevan. Ze eisten nieuwe verkiezing­en. Premier Serge Sarkisian moest in april het veld ruimen, na wekenlange protesten in het land. Demonstran­ten verweten hem het vasthouden aan de macht. Sarkistan was tien jaar president en werd daarna premier. Zijn opvolger, de voormalig oppositiel­eider Pashinyan, die in mei het stokje overnam als premier, beloofde bij zijn aantreden nieuwe verkiezing­en.

Het lijkt er echter op dat de Republikei­nse Partij die vervroegde verkiezing­en wil tegenhoude­n. Die partij heeft nu bijna de helft van de zetels in handen, maar staat in de peilingen op een stevig verlies. Het Armeense parlement nam dinsdag een wet aan, waardoor het houden van de vervroegde verkiezing­en wordt tegengehou­den. De wet werd gesteund door de Republikei­nen.

Ook twee andere partijen, die in totaal zes ministers leveren aan de regering van Pashinyan, steunden de wijziginge­n. “We hebben dit niet gedaan omdat we geen vervroegde verkiezing­en willen, maar omdat we druk op parlementa­riërs niet kunnen accepteren”, zei een parlements­lid. De premier heeft al aangekondi­gd de zes ministers te ontslaan en riep zijn aanhangers op tot protest. Ook wil hij dat de vervroegde verkiezing­en alsnog worden gehouden, het liefst in de eerste helft van december. “Het houden van vervroegde parlements­verkiezing­en was een van de voorwaarde­n van onze revolutie”, zei hij tegen de demonstran­ten. “En die voorwaarde­n zijn destijds door het parlement goedgekeur­d.” De premier is naar eigen zeggen desnoods bereid af te treden, als dat nodig is om verkiezing­en te houden.

De partij van de voormalige journalist Pashinyan is in Armenië momenteel oppermacht­ig in de peilingen. Bij verkiezing­en in de hoofdstad Jerevan won zijn partij vorige maand 81 procent van de stemmen.

(NOS)

 ??  ?? Duizenden supporters van premier Pashinyan. (Foto: RFE/RL)
Duizenden supporters van premier Pashinyan. (Foto: RFE/RL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname