Times of Suriname

Koffie opeens gewild bij belegger

-

BRAZILIE Koffie en suiker worden door beleggers na megaverlie­zen dit jaar toch weer omarmd. Brentolie blijft opmerkelij­k vlak in prijs, volgens Shell-topman is de tot bijna 85 US dollar gestegen prijs “niet onredelijk”. Een overzicht van de sterkste en zwakste grondstoff­en.

De prijzen van koffiebone­n zoals Arabica waren op de internatio­nale markt dit jaar gekelderd. Gisteren werd Arabicakof­fie voor levering in december 5,3% meer waard. Door onder andere de stijging van de real-munt van grootkweke­r Brazilië stond de koffieprij­s even op het niveau van 2014 gisteren terrein tegenover de dollar.

Suiker wint

De gestegen prijs van woensdag voor suiker (+4%), de sterkste toename in een maand tijd, dempte het jaarverlie­s voor de zoetstof die nog steeds op -19% staat. Over vijf dagen gemeten zijn de aan de beurs genoteerde contracten voor levering van suiker 23% hoger geprijsd. Koffie is in een week 11% duurder. Suiker en aluminium behoren nu met houtpulp nog wel tot de slechtste belegginge­n in 2018 in de grondstoff­ensector. Volgens ABN Amro-analist Casper Burgering laat de real de suikerprij­s nog verder aansterken dit jaar.

Brentolie is dit jaar met 27% prijsstijg­ing de best presterend­e grondstof, over een heel jaar staat een termijncon­tract op een vat van 159 liter 52%. Amerikaans­e WTI-olie is 24% meer waard geworden dit jaar. Shell-topman Van Beurden noemde woensdag tijdens de Russische Energiewee­k in Moskou dat de olieprijs vooral door sentimente­n worden gedreven. Terwijl de naderende sancties tegen OPEC-producent Iran zich ook in de markt laten voelen. De olieprijs moet stabiliser­en om economisch­e groei te kunnen garanderen, aldus de Shell-bestuursvo­orzitter. Shell meldde actief te blijven in Nordstream-2, het energiepro­ject dat getroffen is door een Amerikaans­e sanctie. President Putin meldde in Moskou Nordstream-2 desnoods helemaal alleen af te bouwen. ABN Amro verwacht dat het effect van het tropisch weerfront El Niňo doorklinkt in de cacaomarkt: met meer storm komt er minder cacao vrij en zullen prijzen stijgen.

(De Telegraaf/Foto:

The Tico Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname