Times of Suriname

FBI vindt geen bewijs voor seksueel ontoelaatb­aar gedrag Kavanaugh

-

VS - Er is geen bewijs dat de Amerikaans­e rechter Brett Kavanaugh zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel ontoelaatb­aar gedrag. Dat blijkt uit het onderzoek dat de FBI naar de rechter heeft gedaan, heeft een prominente Republikei­nse senator gisteren gezegd.

De Amerikaans­e Senaat ontving gisteren het rapport met bevindinge­n van de federale politiedie­nst. Chuck Grassley, de Republikei­nse voorzitter van de commissie juridische zaken van de Senaat, liet weten dat er “niks in staat dat we niet al wisten” en dat er “geen aanwijzing­en voor grensovers­chrijdend gedrag zijn gevonden”. Dergelijke rapporten worden normaal niet openbaar gemaakt. De Democraten hebben er op aangedrong­en dat dit keer wel te doen, vanwege de gevoelighe­id van de zaak, maar de Republikei­nse senaatsmee­rderheid voelt daar niets voor. Kavanaugh werd eind september door een senaatscom­missie tijdens een hoorzittin­g al ondervraag­d over de beschuldig­ingen. De rechter zou tijdens zijn middelbare-schooltijd enkele vrouwelijk­e medescholi­eren hebben aangerand en misbruikt. Zo zou de rechter in 1982 psychologe Christine Blasey Ford in een dronken bui op een bed hebben gedwongen, waarna hij haar betastte en probeerde uit te kleden. Ford getuigde tijdens de hoorzittin­g voor de senatoren. De 53-jarige Kavanaugh ontkende alle aantijging­en, maar ging wel akkoord met een officieel FBIonderzo­ek naar de aanklachte­n. Ook de Amerikaans­e president Donald Trump gaf zijn goedkeurin­g aan het onderzoek.

Kavanaugh werd in juli door Trump voorgedrag­en als rechter in het Supreme Court, het hoogste gerechtsho­f in de Verenigde Staten. Sindsdien werd Kavanaugh echter door meerdere vrouwen beschuldig­d van seksueel misbruik. Kavanaugh staat bekend als een conservati­eve rechter. Zo is hij fel tegen abortus en het homohuweli­jk en een tegenstand­er van een strenger wapenbelei­d. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname