Times of Suriname

Weinig scholen en te veel leerlingen

-

PARAMARIBO - Dagelijks gaan 200 leerlingen op het niveau van voortgezet onderwijs voor junioren naar de Inspectie van Onderwijs om geplaatst te worden. Steve Rudge, voorzitter van de bond bij Inspecteur­s, geeft aan dat 90 procent een plek komt zoeken tijdens de reguliere inschrijvi­ngen. Volgens Rudge zijn er te weinig scholen en te veel leerlingen, waardoor het plaatsen van de leerlingen niet al te makkelijk verloopt.

Hij vertelt dat het plaatsen van de muloleerli­ngen makkelijke­r is dan het plaatsen van de leerlingen van de beroepsopl­eidingen. Leerlingen die nog steeds niet zijn ingeschrev­en, bezoeken dagelijks Inspectie om nog een plek te kunnen vinden op een school. Rudge geeft aan dat er dagelijks 200 nummers worden uitgeven. Deze drukte duurt volgens de onderwijsi­nspecteur tot midden november. Verder geeft hij aan dat sommige scholen heel moeilijk doen om leerlingen die twee keer zijn blijven zitten in dezelfde klas in te schrijven, maar door goed overleg tussen de inspecteur en de schooldire­cteur, schrijft de directeur zo een leerling alsnog in.

“Leerlingen die de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt en nog steeds in de eerste of tweede klas van de mulo of het lager beroepsond­erwijs zitten, worden in overleg met de ouders verwezen naar de avond- of middagscho­ol. Maar niet alle ouders willen dat; ze hebben liever dat hun kind op de dagschool blijft.” Rudge geeft aan dat je zulke kinderen niet samen in een klas kan zetten met kinderen van 12 en 13 jaar die pas zijn geslaagd van de basisschoo­l.

Lees verder op pagina 2.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname