Times of Suriname

Moeder en dochter de bak in voor drugssmokk­el “Ik wilde graag in Frankijk aankomen”

-

PARAMARIBO/PARIJS - De rechtbank in Frankrijk heeft donderdag een 22-jarige Surinaamse vrouw en haar moeder veroordeel­d tot respectiev­elijk drie en vijf jaar gevangenis­straf voor drugssmokk­el. Het tweetal maakte deel uit van een criminele bende van vijf personen die allen veroordeel­d werden. De moeder vergezelde haar dochter naar Parijs, waar zij op het vliegveld van Orly opgewacht werden door een neef. Een stel dat hem vergezelde werd ook veroordeel­d.

Het complot voltrok zich vorig jaar mei. De toen 21-jarige vrouw kwam met het vliegtuig aan vanuit Suriname via Cayenne. Zij had 300 cocaïnebol­letjes op de maag. Op camerabeel­den is te zien hoe zij samen met haar neef en de twee kompanen naar de toiletruim­te van het vliegveld gaat. Tijdens het verhoor gaf zij toe daar drie bolletjes te hebben uitgedreve­n. Vervolgens ging het vijftal naar het huis van een van de kompanen van de neef waar de rest van de bolletjes werden uitgepoept. De strafzaak kwam pas aan het rollen toen de neef later dat jaar werd opgepakt, omdat ook hij een poging waagde om cocaïne naar Frankrijk te smokkelen. Bij zijn aanhouding verklaarde hij de drugs in Suriname te hebben ingenomen en vervolgens via Frans-Guyana naar Frankrijk te zijn vertrokken.

Tijdens het onderzoek kwamen al gauw zijn nicht en diens moeder in beeld. Ook het stel dat hem toen assisteerd­e, kwam in beeld als de personen die voor de jonge vrouw het ticket zouden hebben betaald. Het motief van de jonge vrouw was duidelijk. “Het was heel moeilijk maar ik deed het omdat ik in Frankrijk wilde aankomen”, verklaarde zij tegenover de rechtbank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname