Times of Suriname

Elektricit­eitsmasten en kabels beschadigd door grasbrand

-

PARAMARIBO - Aan de Bosbesuilw­eg in het Rahimal project heeft een grasbrand erin geresultee­rd dat enkele elektricit­eitsmasten schroeisch­ade hebben opgelopen. Vermoedeli­jk heeft iemand uit de buurt heel dicht bij de mast en langs de weg een hoopje afval en gras in brand gestoken, waardoor de mast op een gegeven moment vlam vatte. Dit meldt het bedrijf in een persberich­t.

De masten die een belangrijk­e rol vervullen in het ondersteun­en van de elektricit­eitslijnen en toebehoren, kunnen als gevolg van de schroeisch­ade aan de onderzijde verzwakt raken. Ook de kabels die langs de paal naar de aarde lopen en van belang zijn voor een goede balans in de stroomvoor­ziening raken als gevolg van de brand beschadigd. Het gevolg hiervan kan zijn dat er kortsluiti­ng ontstaat, welke zorgt voor stroomuitv­al in de omgeving alsook schade aan apparatuur van klanten aangeslote­n op het netwerk.

Ondanks voorlichti­ng van de Brandweer, gebeurt het nog te vaak dat personen ongecontro­leerd afval verbranden langs de openbare weg. Deze brandjes ontwikkele­n zich, vooral in de droge tijd, al gauw tot een bosbrand waarbij ook infrastruc­tuur van het nutsbedrij­f langs de weg, vlam kan vatten. De NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) heeft dagelijks te kampen met schade aan hun infrastruc­tuur, veroorzaak­t door derden. Daarnaast wordt de EBS ook geconfront­eerd met onvoorzien­e uitgaven als gevolg van deze ondoordach­te handelinge­n van derden. Het bedrijf noteerde in de afgelopen negen maanden 715 gevallen van schade (mastaanrij­dingen, graafschad­e, vegetaties­chade enzovoorts) veroorzaak­t door derden. De EBS waarschuwt dat ook in zulke gevallen van schade aan het elektricit­eitsnet geldt, dat de kosten voor herstel verhaald zullen worden op de veroorzake­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname