Times of Suriname

Kabinet en coalitie gaan afschaffin­g dividendbe­lasting heroverweg­en

-

ROTTERDAM - Het kabinet en de coalitiepa­rtijen gaan de omstreden afschaffin­g van de dividendbe­lasting heroverweg­en. Dat maakte premier Mark Rutte gisteren na afloop van de ministerra­ad bekend. Het besluit volgt op de bekendmaki­ng van Unilever om het hoofdkanto­or toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

Unilever maakte het besluit om de verhuizing af te blazen eerder op de dag bekend. Volgens Unilever-topman Paul Polman is de politieke discussie in Nederland over de afschaffin­g van de dividendbe­lasting voor een deel van de aandeelhou­ders reden geweest om niet te verhuizen. “Het besluit voor Unilever is wel relevant om het opnieuw te wegen”, aldus Rutte. Hij noemde de gang van zaken “teleurstel­lend”.

Rutte zei het besluit van Unilever ervoor heeft gezorgd dat het kabinet samen met de coalitiepa­rtijen VVD, CDA, D66 en CU zal kijken hoe de plannen om het investerin­gsklimaat in Nederland te verbeteren eruit moet komen te zien. Of de dividendbe­lasting zal worden gehandhaaf­d, zal opnieuw worden overwogen. “We hebben een heel pakket aan maatregele­n voor het bedrijfsle­ven. We gaan dat pakket zo snel mogelijk opnieuw wegen”, zei de premier. De maatregel is volgens hem nog wel effectief om bedrijven hier naartoe te halen of om hier te houden. In de coalitie wordt het VVDplan alleen door het CDA openlijk gesteund. De andere twee coalitiepa­rtijen D66 en CU zijn geen voorstande­r, maar houden zich vooralsnog aan het regeerakko­ord. D66 houdt vandaag haar congres. Daar zullen de leden de partijtop duidelijk maken of zij nog steeds achter de afschaffin­g van de dividendbe­lasting staan. Partijleid­er Alexander Pechtold noemt het besluit “een overval”. VVD’er Klaas Dijkhoff vindt de stap van Unilever “ronduit een teleurstel­ling”. CUleider GertJan Segers begrijpt het kabinetsbe­sluit om de afschaffin­g tegen het licht te houden. De andere partijleid­ers sluiten zich daarbij aan.

(NU)

 ??  ?? Premier Mark Rutte die gisteren na de ministerra­ad aangaf dat de dividendbe­lasting in heroverweg­ing genomen gaat worden. (Foto:brandmeup.nl)
Premier Mark Rutte die gisteren na de ministerra­ad aangaf dat de dividendbe­lasting in heroverweg­ing genomen gaat worden. (Foto:brandmeup.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname