Times of Suriname

Openbaar Ministerie: ‘Beschietin­g was gerichte aanval en aanslag op persvrijhe­id’

-

AMSTERDAM - De beschietin­g van het pand waar het kantoor van Panorama is gehuisvest, was een gerichte aanval op het tijdschrif­t en een “aanslag op de persvrijhe­id”. Dat heeft de officier van justitie vrijdag bekendgema­akt tijdens een pro-formazitti­ng.

Het was de eerste inleidende zitting tegen de drie verdachten van het beschieten van het kantoor van Panorama in Amsterdam. Het pand aan de Teleportbo­ulevard werd in de avond van 21 juni van dit jaar beschoten met een raketwerpe­r. Er raakte niemand gewond. Er zou geen relatie zijn met de aanval op de redactie van De Telegraaf vijf dagen later.

De drie mannen, Richard Z. (42), Mike van den B. (25) en John P. (45), worden verdacht van poging tot moord en vernieling van het gebouw. Alle drie de verdachten zijn gelieerd aan motorclub ‘Caloh Wagoh Main Triad’. Richard Z. is de president van het Chapter Silencio in Woerden. Hij werd een dag na de beschietin­g gearrestee­rd. Wat de rol van de twee andere mannen binnen de club is, is niet bekend.

In een lopend onderzoek kwam informatie binnen dat Richard Z. samen met iemand anders een ernstig misdrijf voorbereid­de dat mogelijk in de omgeving van station Amsterdam Sloterdijk plaats zou vinden. Een observatie­team van de politie ziet hem op de avond 21 juni in zijn Mercedes in de buurt van het pand van Panorama staan, vlak bij het station. “Omdat er toen volstrekt onduidelij­k was wat er zou gaan gebeuren, werd er niet ingegrepen”, zei de officier op de zitting. Die avond in juni werd het pand beschoten.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat John P. de raketwerpe­r heeft afgevuurd. Er is een DNAmengpro­fiel op de lanceerbui­s aangetroff­en, met zeer waarschijn­lijk DNA van John P. Na de beschietin­g zouden John P. en Mike van den B. in de Renault Clio van die laatste zijn vertrokken. In de auto zijn glasscherv­en aangetroff­en die afkomstig zijn van de gesprongen ruiten van het pand van Panorama.

John P. en Mike van den B. zijn daarna naar een horecagele­genheid in de buurt gereden, waar Richard Z. aanwezig was. Het vermoeden is dat John P. toen in de Mercedes van Richard Z. is overgestap­t, waarna ze zijn weggereden. Het OM baseert dit op glassscher­ven die op de achterbank van de Mercedes zijn aangetroff­en, eveneens afkomstig van de ruiten van het pand van Panorama. De glassplint­ers zouden via John P. in de auto zijn beland. Richard Z. zou een coördinere­nde rol hebben gehad bij de aanslag. Zijn advocaat zegt dat er helemaal geen aanwijzing­en zijn dat het om een gerichte aanslag ging en daarmee op de persvrijhe­id. “Uit het onderzoek blijkt hier niks van”, aldus advocaat Van der Horst. (NU) 08:30 10:30

13:30

15:30

16:00

08:00 Discovery

Germany - Bundesliga: Borussia Dortmund FC Augsburg

Germany - Bundesliga: Bayern Munich - Borussia Monchengla­dbach

Kinderseri­e:

Dragon Ball

The X- Factor (Herh.) 09:00 Just for laughs

09:35 Movie: Andaz Apna

Apna

12:20 Movie: Ek Ajnabee 14:55 Just for laughs

15:30 Movie: Bhootnath 17:55 Movie: Gori Tere Pyaar Mein

Movie: Deewane Movie: Bhoomi Movie: Ek Ajnabee Movie: Bhootnath Movie: Gori Tere Pyaar Mein 20:30 23:35 01:45 04:01 06:09

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname