Times of Suriname

Rwanda laat meerdere politieke tegenstand­ers president vrij

-

RWANDA - De politieke activist Victoire Ingabire is in Rwanda vrijgelate­n vanwege amnestie van president Paul Kagame. Tegelijker­tijd zijn een andere activist, Diane Rwigara, en haar moeder op borgtocht vrijgelate­n door de rechtbank. Rwigara en haar moeder mogen tot hun zitting de hoofdstad Kigali niet verlaten.

Ingabire heeft zes van haar vijftien jaar celstraf uitgezeten. Samen met de activist zijn nog meer gevangenen vrijgelate­n. Het gaat voornameli­jk om tegenstand­ers van Kagame en de Rwandese regering. “Dit geeft mij hoop op een opening in de politiek”, zei Ingabire na haar vrijlating. Ze is de leider van een niet-erkende oppositiep­artij. “Ik vraag Kagame om ook de andere politieke gevangenen vrij te laten.” De regering liet kort na de vrijlating weten geen politieke motieven te hebben. “Net als haar veroordeli­ng was er niets politieks aan haar vrijlating.”

Ingabire werd in 2012 veroordeel­d omdat ze een gewapende groep zou willen vormen om de regering omver te werpen. Ook zou ze de genocide in 1994 gebagatell­iseerd hebben. In een periode van honderd dagen werden ongeveer 1 miljoen Tutsi’s vermoord door de Hutu-stam. Tutsi’s regeren Rwanda al jaren, terwijl de Hutu’s 80 procent van de bevolking vormen. De activist woonde van 1997 tot 2010 in Nederland. In 2010 keerde ze terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidents­verkiezing­en. Die werden gewonnen door Kagame, die sinds 2000 aan de macht is. Rwigara werd ruim een jaar geleden samen met haar moeder opgepakt omdat ze de staatsveil­igheid van Rwanda in gevaar zouden hebben gebracht. Dat was ruim een maand nadat president Paul Kagame voor een derde termijn werd gekozen. Kagame kreeg 98 procent van de stemmen. Rwigara had het in die stembusgan­g tegen Kagame willen opnemen, maar ze werd van deelname uitgeslote­n, omdat haar kandidatuu­r door onvoldoend­e mensen zou worden ondersteun­d. Critici van Kagame, onder wie Rwigara, vinden dat het regime steeds meer autoritair wordt en dat kritische geluiden steeds minder zijn toegestaan.

(NU)

 ??  ?? De activist Victoire Ingabire is een van de politieke tegenstand­ers die onlangs vrij is gelaten. Zij werd in 2012 veroordeel­d omdat zij de zittende regering ten val wilde brengen. (Foto:NU)
De activist Victoire Ingabire is een van de politieke tegenstand­ers die onlangs vrij is gelaten. Zij werd in 2012 veroordeel­d omdat zij de zittende regering ten val wilde brengen. (Foto:NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname