Times of Suriname

Nobelprijs Vrede naar strijders tegen seksueel geweld in oorlogsgeb­ied

-

NOORWEGEN - De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Congolese gynaecoloo­g Denis Mukwege en verkrachti­ngsslachto­ffer Nadia Murad, zo heeft het Noorse Nobelcomit­é gisteren bekendgema­akt. Ze hebben de prijzen toegewezen gekregen vanwege hun strijd tegen seksueel geweld tijdens oorlogen en gewapende conflicten.

De prijs bestaat uit een gouden medaille en een geldbedrag van 870.000 euro. Het is de beloning voor diegenen die zich in het afgelopen jaar het meest hebben ingezet voor vrede. “Dokter Mukwege en Nadia Murad hebben jarenlang hun eigen veiligheid op het spel gezet voor de mensen die ze willen helpen”, aldus het comité.

Mukwege reageerde een paar uur na de bekendmaki­ng op het winnen van de prijs. “Ik was bezig met opereren toen het nieuws naar buiten kwam. Aan de vrouwen die ik behandel zie ik dat deze erkenning ze veel goed doet.” Mukwege heeft duizenden vrouwen die slachtoffe­r zijn geworden van seksueel geweld in de Democratis­che Republiek Congo geopereerd. De dokter herstelt onder meer vagina’s van vrouwen die op brute wijze zijn verkracht. Ook uit hij al jaren kritiek op de Congolese regering, omdat die te weinig doet om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld en het gebruik daarvan als wapen. Seksueel geweld wordt veel gebruikt tijdens het al jaren durende conflict in Congo. Het toekennen van de Nobelprijs kwam gisteren als een volslagen verrassing voor Denis Mukwege. De Congolese arts was bezig met een operatie toen het Nobelprijs­comité bekendmaak­te dat Mukwege samen met de jezidi-activiste Nadia Murad uit Noord-Irak de Nobelprijs voor de Vrede hebben gewonnen. Medewerker­s stormden de operatieka­mer binnen om Mukwege het nieuws te vertellen. “U kunt zich wel voorstelle­n hoe gelukkig ik ben”, zei de arts.

Murad is een Yezidi die het slachtoffe­r is geworden van seksueel misbruik in de tijd dat IS het gebied waar ze woonde controleer­de. Ze heeft de prijs gekregen, omdat ze na haar vlucht openlijk heeft gesproken over het misbruik. De IS-strijders gebruikten haar als seksslaaf en dreigden haar te vermoorden als ze zich niet bij de terroristi­sche beweging aansloot. Murad is een van de drieduizen­d Yezidi-vrouwen die door IS als seksslaaf zijn gebruikt.

(NU)

 ??  ?? De twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede de Congolese gynaecoloo­g Denis Mukwege en verkrachti­ngsslachto­ffer Nadia Murad. (Foto:Kera News)
De twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede de Congolese gynaecoloo­g Denis Mukwege en verkrachti­ngsslachto­ffer Nadia Murad. (Foto:Kera News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname