Times of Suriname

De luiaard en de regen

-

“Ai, de luiaard is zo handig, dat hij zich met de wind kan voeden”, zeggen de indianen als ze hem in de takken van de embauba-boom zien hangen. Maar iedereen die de luiaard kent, weet dat de oorzaak van zijn ongewoon gedrag ligt in zijn strijd met de regen.

Vele dieren houden niet van regen. Als de eerste druppels vallen, zijn bijna allen er op uit, zo vlug mogelijk een schuilplaa­ts te vinden. Het gordeldier graaft zich in, de vos kruipt in zijn hol, de vogels gaan naar hun nesten... Ook de luiaard hield niet van regen maar ondanks dat bleef hij, zelfs toen de dikste druppels uit de hemel vielen, breeduit op zijn plekje. De regen ergerde zich daarover. “Ik zal je wel eens leren”, zei hij toen de luiaard weer als een blok in elkaar gedoken zat, toen de regen met bakken uit de hemel viel. De hele nacht regende het pijpenstel­en. De machtige regen hield maar niet op en lachte in zijn vuistje, toen de luiaard een vreselijke verkoudhei­d kreeg. Maar pas toen hij al half in het water zat, stond hij langzaam op en keek uit naar een betere plaats.

“Ik heb ook nog honger,” zei hij, “als ik me dan tussen de droge bladeren van de embauba-boom verstop, kan ik tegelijker­tijd van de bladeren eten.”

Langzaam, zoals het zijn aard was, kroop hij in de embauba-boom. “Je denkt zeker dat ik me hier voor je verstop, maar dan vergis je je. Ik wil alleen een paar van deze heerlijke bladeren eten”, riep de luiaard naar de regen.

Hij lachte luidkeels, maar dat had hij juist niet moeten doen. De regen werd namelijk heel boos. “Wacht maar,” riep hij, “geen blad zal je krijgen!” En hij liet het nu hozen van de regen. De luiaard trok geen enkel blaadje meer af want zelfs op zijn rug was hij tot op zijn huid nat.

Denken jullie dat hij naar beneden zou klimmen en een andere schuilplaa­ts zoeken? Nee hoor, hij bleef in de takken van de embauba-boom hangen, hoewel zijn maag knorde van de honger. Hij wachtte op de wind, die dan ook eindelijk kwam en de regenwolke­n verdreef.

Sinds die tijd hangt de luiaard meestal in de takken van de embauba-boom uit te kijken naar de wind. En sinds die tijd zeggen vele indianen: “Ai, de luiaard is zo handig dat hij zich met wind kan voeden...”

(Bron: Droomplekk­en)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname