Times of Suriname

Ambassadeu­r China koestert relatie met Ministerie RO

-

PARAMARIBO – De Chinese ambassadeu­r Liu Quan koestert de bijzondere relatie die de ambassade altijd heeft gehad met het Ministerie van Regionale Ontwikkeli­ng (RO). Dat komt volgens hem bovenop de goede bilaterale betrekking­en tussen Suriname en de Volksrepub­liek China. Dat zei de ambassadeu­r op 4 oktober bij een kennismaki­ngsbezoek aan minister Edgar Dikan van RO. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

De twee spraken onder meer over de voortgang van de verschille­nde trainingsp­rogramma’s die jaarlijks door China worden aangeboden. Het ministerie heeft dit jaar alleen al tientallen functionar­issen naar China uitgezonde­n om gebruik te maken van deze trainingen. Volgens de ambassadeu­r passen deze trainingsp­rogramma’s in het beleid van het Ministerie van Buitenland­se Zaken van zijn land, in het kader van het ondersteun­en van bilateraal partnersch­ap.

De minister denkt dat Suriname het een en ander kan overnemen van China, voor wat betreft regionale besturen. Bruikbare methoden voor de Surinaamse situatie zouden eventueel in overweging genomen kunnen worden. Hij lichtte toe hoe het ministerie met het instellen van groeicentr­a op vier strategisc­he locaties in het binnenland een nieuwe dimensie brengt in de ontwikkeli­ng van het binnenland. Vanuit die locaties zal er langs meerdere lijnen tegelijk versneld gewerkt worden aan de ontwikkeli­ng van gebieden die achter zijn in ontwikkeli­ng.

De ambassadeu­r vroeg de aandacht van de minister voor de problemen waarmee Chinese ondernemer­s in het binnenland worden geconfront­eerd. Vooral bedrijven die worden opgezet in of dichtbij dorpen zouden soms stuiten op veel stagnaties met inkomstend­erving en als gevolg daarvan lijden ze verlies. De minister heeft de ambassadeu­r ingelicht over de recente ontwikkeli­ngen met betrekking tot gemeenscha­psbossen en het grondenrec­htenvraags­tuk, de bewustword­ing en de rechten van dorpelinge­n. Hij zei ook dat het niet altijd eenvoudig is voor buitenland­ers om de materie te begrijpen, maar gaf mee dat Chinese ondernemer­s zich, net als alle anderen, voor informatie en begeleidin­g mogen aanmelden bij het ministerie. Hij stelt voor dat investeerd­ers er goed aan doen zich eerst goed te laten informeren en vervolgens in overleg te blijven met zowel het ministerie als met de plaatselij­ke gemeenscha­ppen. De minister en de ambassadeu­r wisselden ook informatie uit over lopende projecten in Suriname die plaatsvind­en met ondersteun­ing van China. Beiden hopen op verbreding en verdieping van de relatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname